EUROPSKA VERZIJA

Hazarderski potez korejskih dizajnera: ovo je potpuno nova Kia Sportage

Uz poznati četverocilindrični dizelski motor sa 115 i 136 KS, Sportage će biti dostupan u plug-in hibridnoj i hibridnoj izvedbi
Kia

Kia je upravo predstavila novu, petu generaciju modela Sportage za europsko tržište. Iako izgleda gotovo identično kao nedavno predstavljeni globalni model, 'europski' Sportage je 133 mm kraći (ukupno 4515 mm), a Korejci navode i da je potpuno podređen željama i ukusima kupaca na starom kontinentu, od vanjskog dizajna i digitalizirane kabine do pogonskih sklopova koji uključuju dizelaše, hibridne i plug-in hibridne varijante.

image
Kia

Kao što možete vidjeti na prvim službenim fotografijama, europski Sportage izvana izgleda odlično. Sigurno će ovakav hazarderski pristup izazvati polarizirana mišljenja i mnogima neće najbolje sjesti, no u moru 'novih', a ustvari samo kozmetički umivenih automobila, Sportage je pravo osvježenje.

image
Kia

Sprijeda dominira odvažna rešetka hladnjaka između prednjih svjetala, a cjelinu odjeljuju dva dnevna LED svjetla u obliku bumeranga koje donose specifičan svjetlosni potpis.

image
Kia

Ostatak karoserije ipak je smireniji, doduše sa sportski zategnutim linijama i čistim naborima te naglašenim stražnjim nosačima izvedenima s kromiranom letvicom i krovnim spojlerom.

image
Kia

Iako ne tako očito kao vanjski dio, radikalan odmak od prethodnika donosi i putnička kabina, prostranija i luksuznija nego prije. Kokpitom dominiraju dva ogromna, 12.3-inčna digitalna ekrana povezana u cjelinu, a najveća novost je okrugli, zakretni prekidač za izmjene brzina. Osnovni obujam prtljažnika ima 591 litru, a spuštanjem stražnjih sjedala može narasti na 1780 litara.

image
Kia

Uz poznati četverocilindrični dizelski motor sa 115 i 136 KS, Sportage će biti dostupan i u plug-in hibridnoj i hibridnoj izvedbi koje kombiniraju 1.6-litreni T-GDI s elektromotorom te pružaju ukupno 230, odnosno 265 KS. Kupcima će na raspolaganju biti 6-brzinski ručni i 7-brzinski automatski mjenjač s dvije spojke.

image
Kia

Službena premijera održati će se idućeg tjedna na salonu automobila u Munchenu, a u domaće prodajne salone stiže početkom iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:33