TEHNOLOGIJA

Hladi, a bez upaljene klime! Novi nano premaz smanjuje temperaturu u kabini auta za 70 posto

Filmski premaz na ploči i krovu auta bi mogao zamijeniti klima uređaj korištenjem energije sunčeve svjetlosti za hlađenje stvari

Testiranje u izraelskoj pustinji

 YouTube Screenshot

Ušteda energije putem okoliša u automobilima iznimno je važna.

Pokretanje klima-uređaja ili grijača je neučinkovito, a kod električnih vozila to je još veći faktor u smislu gubitka energije.

To je razlog zašto proizvođači automobila koriste toplinske pumpe za povećanje dometa na baterijskim automobilima.

Sada bi filmski premaz na ploči i krovu automobila mogao zamijeniti klima uređaj korištenjem energije sunčeve svjetlosti za hlađenje stvari.

Izraelski startup pod nazivom SolCold uspio je pronaći način za korištenje anti-Stokesove fluorescencije. U osnovi, fotoni snažnije prenose energiju sunčeve svjetlosti, pretvarajući gubitak energije u proces hlađenja.

Stvar je u tome da anti-Stokesove fluorescenciju nije lako postići, ali SolCold je proizveo filmski premaz koji proizvodi ovaj fenomen i koji se može postaviti na krov i ploču automobila, kao što prikazuje video ispod.

To je i napravljeno u partnerstvu s Volkswagenovim istraživanjem na VW Polu, te je zatim automobil odvezen u izraelsku pustinju.

Na punoj sunčevoj svjetlosti, premaz je postigao učinak hlađenja između 12 i 14 stupnjeva Celzijusa, u usporedbi s automobilom bez premaza.

image

Mogućnost korištenja u svakoj industriji

SolCold

Nevjerojatno je da je u automobilu s premazom koji je bio na izravnom suncu bio hladniji od automobila bez premaza koji je bio u sjeni.

To je vrlo stvaran učinak hlađenja koji bi mogao promijeniti potrebu za klima-uređajima kada se vozite autocestom po vrućem danu. SolCold navodi da, ovisno o veličini kabine automobila, njihov premaz može smanjiti temperaturu u kabini za čak 20 do 70 posto.

Filmski premaz je već u fazi prototipa i SolCold navodi da će vjerojatno krenuti u proizvodnju kasnije ove jeseni.

Kompanija nije navela što koristi za izradu filma, ali su potvrdili da nema opasnih materijala i rijetkih zemnih materijala, što je pobjeda u ovim vremenima u kojima se susrećemo s nestašicom određenih ključnih materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:01