AUTOINDUSTRIJA

Hoće li ovo postati trend? Ne morate kupiti, BMW nudi pretplatu na opremu automobila

Grijanje sjedala kupca će koštati oko 130 kuna na mjesec. Jeftinije će proći uzme li pretplatu na duže vrijeme

BMW unutrašnjost

 BMW

BMW je u nekim državama počeo nuditi pretplatu na neku opremu na svojim automobilima. Ideja iza ovog projekta je automobil opremiti potpuno i onda kupcu dati mogućnost da kupi, uključi ili isključi određenu opremu kada mu ona treba. Tako bi se smanjili troškovi proizvodnje jer svi automobili bi bili identično opremljeni. Također, uz skupe pretplate proizvođači bi mogao zarađivati više, a kupac bi imao veću fleksibilnost.

U Koreji se tako pojavila BMW-ova ponuda za pretplatu na grijana sjedala uz plaćanje mjesečne, godišnje ili trogodišnje naknade. Grijanje sjedala kupca će tako na pretplatu koštati preračunato oko 130 kuna na mjesec. Jeftinije će proći uzme li pretplatu na duže vrijeme. Godinu dana platit će tako oko 1350 kuna, a tri godine oko 2100 kuna. Postoji i mogućnost trajne aktivacije za oko 3000 kuna.

Slične ponude BMW nudi i u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Južnoafričkoj republici... BMW je tako nešto počeo omogućavati od kada je to postalo tehnički izvedivo, uvođenjem njihovog novog operativnog sustava 2020. godine. Usluge se mogu aktivirati na daljinu.

image

BMW oprema na pretplatu

BMW

BMW tako nudi i grijanja volana za oko 75 kuna mjesečno, uz mogućnost povoljnije pretplate na duže razdoblje. Tu je i mogućnost snimanja videa s pomoću već ugrađenih kamera u automobilu te IconicSounds Sport funkcija uz koju se u unutrašnjosti automobila, na zvučnicima, generira sportski zvuk motora. Za ove dvije opcije nema pretplate već su dostupne trajno uz jednokratnu naknadu.

image

BMW unutrašnjost

BMW

Automobili već odavno imaju mnogo više opreme nego što to njihovi vlasnici misle, jedino što ta oprema nije aktivirana. Na primjer, još prije petnaestak godina većina Opela imala je ugrađena putna računala na središnjem zaslonu, jedino što kod nekih auta ona nisu bila aktivirana. To se moglo napraviti s nekoliko jednostavnih zahvata u servisu uz nadoplatu. Također, mnogi novi automobili danas nude usluge koje se kogu aktivirati putem dodirnog zaslona, na određen period i uz naplatu, no one su uglavnom vezane uz infotainment sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:41