‘SUMNJIVI DOGAĐAJI‘

Hrvati uživaju glumeći detektive: Policija zaprimila nevjerojatan broj anonimnih prijava

Policija otkriva da građane najviše “žuljaju” prekršaji vezani uz nepropisno parkiranje

Prometni redar ispisuje kaznu za nepropisno parkiranje (ilustracija)

 Damir Krajač/CROPIX

Priznajemo, kad su u Ministarstvu unutarnjih poslova tamo još 2015. predstavili aplikaciju za prijavu “sumnjivih događaja”, vjerovali smo da je ta platforma potpuno promašena. Odnosno, da je nepotrebno bačen novac na nešto što sasvim sigurno neće biti korišteno.

No, bili smo u krivu.

image

Prometni redari

Milivoj Keber/CROPIX

Dosad je aplikaciju preuzelo čak 223.840 građana, a mnogi ju očigledno redovito i koriste. U posljednjih sedam godina policija je pomoću nje ukupno zaprimila čak 302.699 dojava, pri čemu je zanimljivo da naše sugrađane detektivski žar nije napustio niti u doba korone.

Tako je 2020. zabilježeno 50.050, a lani 51.740 prijava. Pritom odmah treba reći da tu nije riječ o prijavama vezanima uz prometne prekršaje, već uz sve i svašta, od obiteljskog nasilja do komunalnih nedaća.

Ne bi nas uopće čudilo da se u Zagrebu sad prijavljuju i susjedi, uhvaćeni kako smeće ne ostavljaju u sad već legendarnim “plavim vrećicama”. Koliko je zapravo prijava vezano uz prometne grijehe nije poznato jer policija baš u ovom slučaju ne vodi preciznu statistiku.

No, ipak otkrivaju da građane najviše “žuljaju” prekršaji vezani uz nepropisno parkiranje. I to ih ne iznenađuje.

image
CROPIX

“Građani su senzibilizirani na nepropisno parkiranje jer broj motornih vozila općenito raste, dok se, s druge strane, broj mjesta za parkiranje ne povećava”, lijepo su nam ovu zanimljivost objasnili iz policije.

Dobroj prihvaćenosti aplikacije za dojavu “sumnjivih događaja” sasvim sigurno pridonosi i jednostavnost korištenja. Odgovorni ili pak nečijim potezom ozlojeđeni građani trebaju tek pametnim telefonom fotografirati ili snimiti vozilo u prekršaju, te pomoću aplikacije poslati fotografiju ili video na centralni portal Ministarstva unutarnjih poslova.

image

Djelatnici Zagrebparkinga odvoze nepropisno parkirano vozilo

Neja Markičević/CROPIX

Nikakav komentar pritom nije nužan, no poželjno je da geografske koordinate budu uključene na pametnom telefonu radi lakšeg lociranja mjesta prekršaja. Bude li potrebno, policijski službenici mogu ostvariti komunikaciju s pošiljateljem koja je pritom potpuno anonimna.

I tu za “građanina detektiva” priča završava.

U slučaju da za prijavu postoji temelj, voditelj operativnog dežurstva donosi odluku o intervenciji i policajci se upućuju na teren. Ili, što je najčešće slučaj kad je riječ o najbrojnijim prijavama vezanima uz nepropisno parkiranje, o prekršaju budu obaviještena prometna redarstva danas prisutna u svim većim gradovima.

image

Prometni redar

Milivoj Keber/CROPIX

Zanimljivo je i da u policiji tvrde da je broj zlonamjernih i provokativnih prijava relativno skroman, što je još jedna potvrda da su se građani ozbiljno prihvatili detektivskog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:37