veliki povratak

HWA EVO naziv je restomoda jednog od najcjenjenijih Mercedesa svih vremena. Cijena? 714.000 eura

Temeljit će se na seriji W201 pa "baza" ne mora biti originalni Evo II već može poslužiti bilo koji Mercedes 190

Originalni Mercedes 190 E 2.5-16 Evo II 1990., ilustracija

 Damir Arapović

U svijetu automobilizma ime Hansa Wernera Aufrechta poznato je još od 1967. godine kad je zajedno s Erhardom Melcherom osnovao čuvenu tunersku radionicu AMG. Kasnije je AMG postao kućni tuner Mercedesa i tako je sve do danas.

Aufrecht je pritom odabrao drugačiji put te je osnovao vlastitu kompaniju HWA AG. Njegov HWA Team poznat i kao HWA RACELAB je trkaća momčad smještena u Affalterbachu, a koja također razvija i proizvodi vozila i komponente za Mercedes-AMG trkaće bolide.

image

HWA EVO skica

HWA

Sada iz HWA AG najavljuju nešto zaista posebno, nevjerojatan "hommage" cestovnoj verziji jednog od najpoznatijih DTM automobila ikada - Mercedesu 190 E 2.5-16 Evo II - pod nazivom HWA EVO. Pritom će kao i kod originala samo 502 sretnika imat priliku posjedovati ovu reinterpretaciju čuvenog klasika iz Stuttgarta, koja spaja klasični dizajn s najnovijom tehnologijom. Bit će to cestovno legalni sportski automobil koji će vlasnike vratiti u zlatno doba DTM utrka.

Ova moderna fuzija povijesnog motosporta s vrhunskom tehnologijom rezultirala je stvaranjem HWA EVO, sportskog automobila koji nas vraća u vremena kada je Klaus Ludwig vozio Evo II do naslova u DTM-u 1992. godine.

Restomod HWA EVO temeljit će se na seriji W201, a klasičan prepoznatljiv, spojlerima nabildan dizajn bit će obogaćen modernim komponentama. Pritom "baza" ne mora biti originalni Evo II već može poslužiti bilo koji Mercedes 190 kao savršena osnova za ovu transformaciju.

image

HWA EVO skica

HWA

Dimenzije: 4,58 metara duljine, 1,35 metara visine (otprilike kao i originalni Evo II), ali s dodatnom širinom koja će iznositi 1,86 metara. Kotači veličine 19 cola dodatno naglašavaju moć ovog restomoda, dok međuosovinski razmak iznosi 2,75 metara.

Pod haubom će se naći Mercedesov 3,0-litreni biturbo V6 M276 s 450 konjskih snaga i 550 Newton metara okretnog momenta, uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, umjesto originalnog 2,5-litrenog atmosferskog 4-cilindraša od 235 KS.

image

HWA EVO skica

HWA

Naravno, ovakva ekskluziva ima svoju cijenu, a cijena ovog ljepotana počinje od 714.000 eura netto. No, za dobro potkožene ljubitelje automobila koji traže nešto posebno, ovo je prilika koja se ne propušta. Prve kupce očekuje isporuka do kraja 2025. godine. Ovaj projekt također donosi partnerstvo s tvrtkom Curated, vodećim stručnjakom za povijesne sportske automobile i restomod vozila. HWA AG i CURATED udružili su snage kako bi HWA EVO imao najbolje uvjete za postizanje velikog uspjeha na tržištu.

Dakle, dok čekamo da HWA EVO osvoji ceste, Hans Werner Aufrecht, osnivač HWA i predsjednik nadzornog odbora, dijeli svoje razmišljanje: "EVO II bio je ikona stila ranih 1990-ih i postavio je standarde u smislu dizajna. Naša je ideja bila reinterpretirati ovaj dizajn."

Martin Marx, glavni izvršni direktor HWA AG, dodaje: "Zbog duge tradicije naše tvrtke, HWA EVO vidimo kao partnera s kojim možemo ugraditi sva naša iskustva i know-how. U objavi na Facebooku dizajner Khyzyl Saleem koji surađuje s HWA na projektu objavio je prve skice reinkarnacije čuvenog sportskog Mercedesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:45