‘NEMAMO IZBORA‘

Hyundai prkosi trendovima: ‘Razvijamo novu generaciju benzinaca i dizelaša‘

Očekuje se da će radikalni Euro 7 standardi stupiti na snagu 2025. godine

Hyundai Kona N

 Ivan Lacković

Unatoč globalnom forsiranju električnih automobila i postupnom ukidanju motora s unutarnjim sagorijevanjem, postoje proizvođači koji prkose trendovima.

Jedan od njih je Hyundai koji će uz razvoj električnih modela, nastaviti rad na modelima pokretanim klasičnim motorima.

U razgovoru za CarExpert, izvršni tehnički savjetnik korejske marke Albert Biermann rekao je da neki dijelovi svijeta još nisu spremni za tehnologiju električnih vozila.

image

Hyundai Ioniq 5

Tomislav Krišto/CROPIX

‘Nastavljamo s razvojem motora s unutarnjim izgaranjem. Nemamo drugog izbora. Planiramo i novu generaciju motora, ali Euro7 je dosta izazovan i potrebno je uložiti dodatan napor. Bit će to intenzivno razdoblje za nas.‘

Očekuje se da će Euro 7 standardi stupiti na snagu 2025. godine.

‘Dok konačna verzija ovih standarda tek treba biti dogovorena, trenutno se razmišlja o tri scenarija. Nažalost, očekuje se da će kao posljedicu svaki donijeti dodatne troškove za kupce automobila.

Prva opcija bila bi sužavanje postojećih standarda Euro 6, druga bi bila daleko šira revizija standarda Euro 6, dok bi treća opcija bila ‘praćenje emisija u stvarnom svijetu tijekom cijelog životnog vijeka vozila‘.

Što se tiče električnih automobila, vidite i sami da već duže vrijeme u pojedinim dijelovima svijeta nema dostupne infrastrukture za njih. To je činjenica‘ - završio je Biermann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:31