Svjetska premijera

I to se dogodilo: Ferrari je predstavio obiteljski model s četverim vratima na V12 pogon!

Četiri vrata na bokovima i stražnja peta vrata Ferrari po prvi put čine i praktičnim, a ne samo brzim crossoverom

Ferrari Purosangue

 Ferrari

I to smo dočekali, prvi Ferrarijev obiteljski SUV s četverim vratima! Ferrari Purosangue možda kasni u društvo prestižnih SUV modela poput Lamborghinija Urusa, Rolls Royce Cullinana ili Astona Martina DBX, međutim itekako ima što za pokazati.

Mjere: 4,97 metara dugačak, 2,03 m širok i visok 1,59 m, "čistokrvni" (Purosangue) Ferrari ima jedinstvene dimenzije i proporcije u cijelom luksuznom super SUV segmentu. To se kombinira s elegantnom i mišićavom linijom, a iz Ferrarija ne žele da se novi model naziva SUV-om.

Tehnički, okvir karoserije Ferrari je dizajnirao od nule koristeći lagane materijale visoke čvrstoće kako bi dobio malu težinu, a torzijska krutost povećana je za 30 posto u usporedbi s drugim modelima. Pritom omjer težine sprijeda/straga iznosi 49:51 kao kod pravih sportskih automobila. Usto, Purosangue na vagi donosi 2.033 kg što je gotovo 200 kg manje od Lamborghinija Urusa.

No, ono što je iznenađujuće je nedostatak aktivnih aerodinamičkih elemenata kao što su spojleri ili spliteri, koji su sada sveprisutni na super automobilima nove generacije, međutim u Ferrariju su se odlučili za elegantniji i suzdržaniji pristup.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Tako Purosangur dolazi sa zgodnim izgledom u stilu coupea Rome te zapravo djeluje kao povišeni četverovratni GT model koji nudi prostor za četvero putnika.

Putnici će svakako uživati u vožnji jer Purosangue nije dobio 6-cilindraša potpomognutim turbo punjačima iz modela 296 GTB, već kultni atmosferski V12 stroj ispod prednjeg poklopca što ga čini punokrvnim Ferrarijem najbolje vrste.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Dakle po prvi put u 75-godišnjoj povijesti Ferrari je proizveo automobil s četverim vratima, međutim odbacio je konvencije. Naime njegova se vrata otvaraju nasuprot kao kod Rolls Royce modela što pravom sportskom crossoveru iz Maranella daje dozu prestiža i posebnosti.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Udobnost je zajamčena jer Ferrari maksimalno iskorištava velikodušni međuosovinski razmak od 3,02 metra. Četiri odvojene fotelje imaju sve funkcije, od električnog podešavanja, grijanja do ventilacije, dok prednje imaju i program masaže. Osim završne obrade i materijala najviše razine (uključujući Alcantaru iz certificiranog recikliranog poliestera), ono što je vrlo posebno jest izgled kokpita.

Suprotno svim modernim automobilima, u novom Ferrariju nema središnjeg zaslona. Sve glavne informacije prikazane su na zaslonu klastera instrumenata i na zaslonu suvozačeve strane (oba veličine 10,2 inča). Purosangue nema ni navigaciju jer integracija s Apple CarPlayom i Android Autom pruža vozaču najnapredniji i ažuriraniji mogući sustav.

Stražnja peta vrata i veliki otvor za prtljagu (prtljažnik od 473 litre najveći ikad na Ferrariju) jedan Ferrari po prvi put čine i praktičnim, a ne samo brzim. A brz je itekako: njegov 6,5-litreni V12 postiže 725 KS i 716 Nm što mu osigurava performanse super automobila. Do 100 km/h iz stajanja stiže za 3,3 sekunde i ne staje sve do 310 km/h! Snagu i moment pritom na sve kotače prenosi 8-stupanjski mjenjač s dvije spojke, a cijeli je komplet preuzet iz modela GTC4 Lusso.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Premda je stigao kasnije na tržište, Purosangue je po svemu odmah zaposjeo sm vrh klase, a takva će biti i cijena. Premda još nije objavljena očekuje se da će stajati 400.000 eura u Italiji.

Tehnički podaci

Ferrari Purosangue

Duljina 4,97 m

Širina 2,03 m

Visina 1,59 m

Motor 6.5 V12

KS/Nm 725 KS/716 Nm

Mjenjač 8-stupanjski s dvostrukom spojkom

Težina 2033 kg

Gume 255/35 R22 (sprijeda) 315/30 R23 (straga)

U prodaji u EU Proljeće 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:50