SVE VEĆI PROBLEM

IDU VAM NA ŽIVCE VOZAČI NA E-ROMOBILIMA? U ovoj EU državi za jedan prijestup isključit će ih iz prometa, odrezati im globu, neke čeka i zatvor

 
 Audi

Električni romobili u posljednje vrijeme preplavljuju gradove diljem planete, a sve ih je više i u hrvatskim. Ponuda je sve veća, cijene sve niže, a praktičnost često nemjerljiva, posebice ako su od lakih materijala pa ih možete ponijeti u rukama kad završite vožnju.

S druge strane vozači, pješaci i biciklisti izluđeni su vozačima e-romobila jer u zemljama poput naše zakon ih smatra pješacima pa za velik broj korisnika nikakva pravila u prometu ne vrijede jer, eto, nitko još nije ništa propisao...

No, s obzirom na količinu električnih skutera i sve više nezgoda i nesreća u prometu čak i s fatalnim posljedicama, primjerice, pragmatični su Nijemci odlučili tome stati na kraj uvođenjem u pravosuđe, reguliranjem njihove uporabe i posredno kažnjavanjem za nepridržavanje pravila.

REUTERS

Tako je njemački gornji dom parlamenta u lipnju ove godine glasao za odobrenje korištenja električnih romobila na cestama i na biciklističkim stazama, kako bi se olakšalo poslovanje tvrtkama poput Bird Rides, Lime i Volkswagena. Ali, pritom, ne smiju biti brži od 20 km/h i ne mogu ih koristiti osobe mlađe od 14 godina.

Uglavnom skuteri su u Njemačkoj proglašena motoriziranim vozilima.

I tako je stigla jesen i Oktoberfest u Münchenu, a čak 414 osoba koje su vozile električni romobil od ukupnog broja alko testiranih uhvaćeno je pod utjecajem alkohola.

Pritom je čak 254 osobe lišeno dozvola za upravljanje motornim vozilom od strane policije, javlja CNN.

Dakle, ako u Njemačkoj vozite kamion, autobus, kombi, automobil, motocikl ili električni romobil pod utjecajem alkohola – isto vam dođe!

Pritom, sve više od 0,49 promila podliježe sankcijama. Očigledno da do ovogodišnjeg Oktoberfesta ni sami Nijemci nisu shvaćali ozbiljno novi zakon, a brojka oduzetih vozačkih dozvola u 16 dana festivala iznosi čak 6 posto od prosječno oduzetih 4000 na području Münchena zbog vožnje pod utjecajem opijata.

CROPIX / Marko Miščević

Kazne ovise o broju promila pa primjerice već 0,5 promila znači zabranu upravljanja motornim vozilom od 3 mjeseca i do 1500 eura kazne!

S više promila raste i period zabrane - od 6 mjeseci pa do pet godina, a ako osoba skupi tri kaznena boda zbog alkohola ide direktno na psihijatriju. S obzirom na to, kazna zatvora za teško pijanstvo u Njemačkoj se može smatrati pokorom. Strogi Nijemci, nema što...

Nije ni čudo, istraživanje Centra za kontrole bolesti i prevenciju iz Austina u Texasu primjerice, došlo je do zanimljivih saznanja zahvaljujući istraživanju korelacije sudara i ozljeda kod vozača e-romobila.

Naime, jedan od troje ozlijedi se već prilikom prve vožnje dok ih se čak 63 posto ozlijedi u prometu do svoje devete vožnje, pa je zaključak da bi nekakav trening s nadzorom bio više nego poželjan prije upuštanja u vožnju prometnicama.

Što se tiče Hrvatske, ovdje vlada divlji zapad, pravila i zakoni za korištenje e-skutera ne postoje.

Želite li voziti pijani, drogirani, s mobitelom u ruci - kupite električni romobil za koji zakon ne vrijedi. Bilo bi bolje da učimo na tuđim iskustvima nego kad već postane kritično, na vlastitim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:22