tri najbolja

Ima li iznenađenja? Ocijenjeni od svojih vlasnika, ovo su najpouzdaniji automobili u 2023. godini

Lexus je briljirao u svim kategorijama, ponajviše u klasi obiteljskih SUV-ova gdje je prva generacija NX bila na vrhu

Najpouzdaniji modeli

 Lexus

U godišnjem istraživanju pouzdanosti britanskog časopisa What Car? potvrđena je kvaliteta Lexusa. I to zato što japanska marka već sedmi put osvaja tu prestižnu titulu. “Ako vam je pouzdanost prioritet, Lexusovi modeli su najbolji izbor. Marka je ta koja prednjači na polju pouzdanosti”, rekla je Claire Evans, urednica časopisa What Car? i osoba koja stoji iza ovog istraživanja provedenog 2022. godine, prenosi televizija N1.

Gotovo 25.000 vozača sudjelovalo je u istraživanju o automobilima koji imaju najbolje i najgore rezultate kada je riječ o kvarovima. Rezultati, koji su obuhvatili 32 marke i 178 različitih modela starih do pet godina, pokazali su da je Lexus postigao ocjenu od 98,3 posto, uzimajući u obzir ne samo broj kvarova koji su se pojavili, već i koliko je vremena trebalo da se isti isprave, kao i koji su troškovi popravaka.

image

Lexus NX

Lexus

Lexus je briljirao u svim kategorijama, ponajviše u klasi obiteljskih SUV-ova gdje je prva generacija NX bila na vrhu s 99,8 posto. Potpuno novi, trenutni NX drugi je s 99,4 posto, a model UX treći s 99,3 posto.

Lexus RX zauzeo je drugo mjesto među velikim SUV vozilima s rezultatom od 98,6 posto. Limuzina srednje klase Lexus IS više nije u prodaji, ali vlasnici još uvijek cijene njegovu izdržljivost, pa je bila je na vrhu klase automobila srednje klase s rezultatom od 98 posto, pobijedivši Audi A4 limuzinu i BMW Serije 3.

Ipak, najizdržljiviji model od svih bio je kompaktni Lexus CT, s ocjenom pouzdanosti od 99,3 posto. Samo 6 posto vlasnika CT-a moralo je nazvati servis kako bi riješili problem, a sav posao obavljen je u roku od jednog dana bez ikakvih troškova, čak i na automobilima koji su bili izvan početnog trogodišnjeg jamstvenog roka.

Čak i u većim SUV klasama, koje uključuju neke od najmanje pouzdanih modela u prodaji, modeli japanske marke pokazuju dobre rezultate. Na primjer, luksuzni SUV Lexus RX dobio je rezultat od 96,6%.

image

Lexus CT

Lexus

Sveukupno, samo 6 posto Lexusovih modela o kojima smo govorili imalo je greške, a većina njih je bila manja. Većina vozila je, unatoč tim greškama, bila u voznom stanju, a 69 posto ih je popravljeno u jednom danu ili manje. Prijavljeni problemi odnosili su se na šest područja: klima uređaj, multimedijalni sustav, unutrašnje obloge, 12-voltnu bateriju, karoseriju i ovjes.

Iako su svi Lexusovi modeli bili hibridi, sa složenom tehnologijom ispod poklopca motora, nijedan od njih nije imao problema s pogonskom baterijom, motorom ili povezanim električnim sustavima. Štoviše, vlasnici automobila koji su imali greške bili su izuzetno zadovoljni jer je 80 posto popravaka odrađeno besplatno, a za one koji su morali platiti, račun je iznosio 250 eura ili manje.

Na drugom mjestu je, nimalo iznenađujuće, Toyota, koja je i vlasnik Lexusa, s ocjenom od 97,2 posto.

image

Toyota Aygo

Ivan Lacković

Gradski automobil Toyota Aygo i drugi pristupačni benzinski modeli prošli su jednako dobro kao i njegovi veći hibridni modeli. Samo 6 posto Aygoa je morali na popravak i svi su popravljeni unutar tjedan dana bez ikakvih troškova za vlasnike. Nije ni čudo što je dobio ocjenu pouzdanosti od 99,1 posto, što ga čini najpouzdanijim malim automobilom koji možete kupiti.

Benzinske i hibridne verzije Toyote Auris i Toyote Corolle također su dobro prošle, postigavši ocjene više od 97 posto. Model s najviše bodova od svih bila je Toyota RAV4, s gotovo savršenih 99,5 posto.

Na treće mjesto smjestio se još jedan “Japanac” – Mitsubishi, s ocjenom od 9 posto. Mnogi vlasnici Mitsubishija bili su začuđeni kada je ova marka najavila povlačenje iz Europe. Što i ne čudi, jer ima snažnu reputaciju pouzdanosti. SUV model Mitsubishi Eclipse Cross bio je jedan od samo četiri modela koji su dobili ocjenu od 100 posto. To znači da se niti jedan primjerak u istraživanju nije pokvario, niti je svog vlasnika koštao u popravcima.

image

Mitsubishi Eclipse Cross

Auto klub

Mitsubishi Outlander PHEV plug-in hibrid također je uzor pouzdanosti, s rezultatom od 96 posto. Manje od 10 posto Outlandera se pokvarilo, a oni koji jesu su popravljeni besplatno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:12