DUPLI AGENT

Industrijska špijunaža: Bivši Appleov inženjer optužen je za krađu autonomne tehnologije za kinesku kompaniju

Nakon što su vlasti pretražile njegov dom zbog navodne krađe Appleove autonomne tehnologije, inženjer je pobjegao u Kinu

Apple infotainment

 Apple

Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) objavilo je u utorak da je bivši Appleov softverski inženjer Weibao Wang optužen za krađu tehnologije autonomnih vozila od Applea. DOJ optužuje Wanga da je tehnologiju predao jednoj kineskoj tvrtki za samovozeće automobile. Nakon pokretanja istrage o njegovim postupcima, Wang je pobjegao u Kinu.

Prema optužbama, Wang je bio zaposlen u Appleu od 2016. do 2018. Tijekom tog vremena radio je s bazama podataka, gdje je imao pristup ograničenim podacima na nekoliko odabranih zaposlenika, kako je izvijestio CNBC.

image

Apple iCar (digitalni render)

Apple

Nakon što je više od godinu dana radio s Appleom i četiri mjeseca prije nego što je otišao, Wang je prihvatio posao u neimenovanoj kineskoj tvrtki specijaliziranoj za vozila bez vozača.

Nakon što je napustio svoj položaj, Apple je otkrio da je Wang pristupio velikoj količini vlasničkih podataka, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Wang je optužen da je pokušao ukrasti Appleov "cijeli izvorni kod autonomije", zajedno s njegovim sustavima za praćenje, planiranjem ponašanja za autonomne sustave i informacijama o hardveru koji podržava te sustave.

image

Apple iCar (digitalni render)

Apple

U lipnju 2018. policija je provela pretragu Wangove rezidencije u Kaliforniji i otkrila značajne količine ukradenih, povjerljivih i vlasničkih podataka.

Unatoč uvjeravanjima da neće pobjeći, Wang je ubrzo nakon toga otišao u Kinu i trenutno izbjegava američke vlasti.

Ako bude izručen i proglašen krivim, prijeti mu 10 godina zatvora za svaku točku za koju se tereti. Ovo je drugi put da su Appleovi podaci o vozilima bez vozača navodno ukradeni. Prošle godine, još jedan zaposlenik tvrtke, Xiaolang Zhang, priznao je krivnju za krađu poslovnih tajni iz njezinog autonomnog odjela.

image

Apple iCar (digitalni render)

CarScoops

Apple radi na tehnologiji autonomnih vozila od 2014. Međutim, izvješća sugeriraju da projekt nije potpun i da se ne očekuje da tvrtka pokaže tehnologiju javnosti barem do 2026.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:21