‘PRISJELO‘ MU

Istekao mu leasing na X3 pa ga odlučio prodati: BMW to nije dozvolio pa ih tužio

Ozeran je na kraju pristao na ugovor s Toyotom po kojem će prodati X3 za 203.600 kuna

BMW X3

 BMW

Muškarac iz Kalifornije tužio je BMW i BMW Financial Services nakon što su oni blokirali njegovu prodaju SUV-a X3 iz 2019. godine kojem je istekao leasing Toyotinom zastupništvu.

image

BMW X3

BMW

U tužbi Allen Ozeran tvrdi kako je zastupništvo Toyote Culver City u Kaliforniji pristalo kupiti Ozeranov X3 nakon što mu je istekao najam u listopadu. Najam SUV-a imao je preostalu vrijednost od 27.000 dolara (177.400 kuna), ali njegova se tržišna vrijednost do listopada popela na 40.000 dolara (262.800 kuna). Ozeran je na kraju pristao na ugovor s Toyotom po kojem će prodati X3 za 31.000 dolara (203.600 kuna).

BMW Financial Services na to nije pristao, ne dajući upute za isplatu Toyotinom zastupniku. Također je poslao pismo Ozeranu u kojem tvrdi da on može isplatiti ostatak vozila ili ga prodati zastupništvu BMW-a, dodajući da ‘neće uvažiti isplate primljene od prodajnih mjesta trećih strana‘.

image

BMW X3

BMW

Ozeran je 27. prosinca podnio saveznu tužbu protiv BMW-a tražeći status kolektivne tužbe u ime bilo koga čiji je najam BMW-a završio nakon 1. listopada 2021. Tužba optužuje BMW za miješanje u potencijalnu ekonomsku prednost i ugovorne odnose, lažno predstavljanje, kršenje Zakona kalifornijske nepravedne konkurencije, pokazujući nedostatak dobre volje i poštenog postupanja, te nepravedno bogaćenje.

image

BMW X3

BMW

U tužbi se dodaje da BMW-ova tvrdnja da državni propisi propisuju da samo najmoprimac ili BMW zastupnik može dobiti vlasništvo nad vozilom zapravo pogrešno karakterizira ugovor o najmu i državne propise.

image

BMW X3

BMW

Također se navodi da je BMW ‘sudjelovao u obmanjujućoj i prijevarnoj praksi prisiljavanja najmoprimaca da prodaju svoja vozila BMW-u na kraju njihovog najma, kako bi lišio najmoprimce kapitalne dobiti zbog cijene iznajmljenih vozila‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:50