NOVA STUDIJA

Istraživanje pokazalo: Ako volite miris u novim autima u opasnosti ste da ozbiljno obolite, evo i zašto

Vodeći američki proizvođač automobila Ford čak je započeo proces pokušaja uklanjanja mirisa, nakon pritužbi kineskih kupaca

Unutrašnjost novog auta, ilustracija

 Profimedia

Koktel kože i plastike stvara miris nalik na benzin koji postaje intenzivniji na vrućini - zbog povećanja energije dostupne molekulama koje uzrokuju miris. Sjedeći samo 30 minuta svaki dan u automobilu izlažete se opasnim razinama kancerogenih formaldehida i acetaldehida.

Te su kemikalije povezane s mijeloičnom leukemijom i rijetkim vrstama raka, poput raka nosa. Vodeći američki proizvođač automobila Ford čak je započeo proces pokušaja uklanjanja mirisa, nakon pritužbi kineskih kupaca kojima se miris nije svidio. I formaldehid i acetaldehid koriste se za izradu interijera automobila.

Studije su pokazale da izloženost visokim razinama formaldehida može uzrokovati mijeloičnu leukemiju i rijetke vrste raka kao što su paranazalni sinusi, nosna šupljina i nazofarinks.

image

Unutrašnjost novog auta, ilustracija

/Alamy/Profimedia

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) kategorizirala je acetaldehid kao vjerojatnu kancerogenu tvar za ljude, a istraživanje je pokazalo povećanu učestalost nazalnih tumora kod štakora nakon udisanja tvari. Istraživači sa Sveučilišta Harvard i Instituta za tehnologiju u Pekingu pratili su koncentraciju 20 uobičajenih kemikalija u zraku unutar novih automobila dok su bili parkirani vani 12 dana zaredom.

Procijenili su unos udisanjem, gutanjem i upijanjem kožom te su otkrili da "postoji visok zdravstveni rizik za vozače". Znanstvenici su otkrili da su razine kemikalija premašile kineski nacionalni sigurnosni standard za kvalitetu zraka u automobilima.

Količina formaldehida, poznatog kancerogena, bila je 35 posto iznad granice. Acetaldehid, još jedna moguća kemikalija koja uzrokuje rak, bio je 61 posto veći od nacionalnog standarda. Studija o zraku u automobilu, objavljena u časopisu Cell Reports Physical Science, ponavlja rezultate sličnih istraživanja iz 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:14