francuski poučak

Istraživanje pokazalo: Ovo je najveći razlog zašto su mnogi kupci električnih automobila požalili

Između ostalog ističe se povećanje cijene punjenja koje se u Europi udvostručilo u samo tri godine

Električni auto, ilustracja

 Profimedia

Električni automobili povećavaju svoju prisutnost u globalnoj autoindustriji, a u Europi već čine 15,1% novih registracija. Prema podacima udruženja proizvođača (ACEA), u prvoj polovici godine taj je segment doživio rast prodaje od 53,8%, već premašivši svoj tržišni udio u odnosu na nekad dominantna vozila s dizelskim motorom (ovdje treba imati na umu i da je dizelskih modela sve manje na tržištu).

Od svih zemalja "Starog kontinenta", Nordijske zemlje su prve snažno prihvatile elektrifikaciju i od tada su po tom pitanju one te koje određuju tempo za cijelu Europu.

Trenutno je Norveška zemlja u kojoj su električni automobili najprihvaćeniji s 84% od ukupnog broja novih, a slijede Island, Švedska i Danska.

Međutim, nedavna studija koju je u Francuskoj provela Monta, danska start-up tvrtka specijalizirana za punjenje, u suradnji s multinacionalnom konzultantskom tvrtkom za analizu tržišta YouGov, otkriva da mnogi kupci električnih automobila nisu zadovoljni.

image

Električni auto, ilustracja

U Francuskoj je, naime, prihvaćenost električnih automobila u europskom prosjeku (12%), ali od 6167 ispitanih vlasnika, više od polovice (54%) žali zbog svoje odluke. Među izraženim razlozima, u prvom redu ističe se povećanje cijene punjenja koje se u Europi udvostručilo u samo tri godine.

No, francuski vlasnici električnih automobila također su izrazili svoje nezadovoljstvo i zbog ponuda mreže punionica koja je na različitim lokacijama opskrbe vrlo promjenjiva u smislu tarifa i, u mnogim slučajevima, kupac otkriva stvarnu cijenu tek nakon što dovrši punjenje.

Trenutno vrlo nestabilna cijena električne energije, nedostatak transparentnosti u ponudi i mala vidljivost najboljih cijena korisnicima, bila bi, prema studiji, tri razloga za ovo rastuće nezadovoljstvo koje dijele mnogi korisnici električnih automobila.

Većina francuskih vozača električnih modela je pritom, navodi izvješće Monta, naglasila i oskudnu i nedovoljnu infrastrukturu punjača što nikako ne pridonosi planovima o općem prihvaćanju elektromobilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:10