VELIKO ISTRAŽIVANJE

Iznenađeni rezultatima? Mazda najpouzdanija, evo koji modeli su na začelju...

Ove godine se na tronu Consumer Report istraživanja našla Mazda, a slijede ju Toyota i Lexus
Mazda 3
 Mazda

Koja je najpouzdanija marka na svijetu? Odgovor na to pitanje jako je teško dobiti, no godišnji izvještaj Consumer Reporta mogu otprilike dočarati situaciju i razinu pouzdanosti pojedine marke, odnosno modela. Naime, u njemu vozači, odnosno vlasnici modela odgovaraju na različita pitanja i daju svoje dojmove i viđenje situacije i vlasništva nad modelom. Pritom se uzima u obzir niz faktora: od pouzdanosti motora i mjenjača, preko infotainment sustava pa sve do eventualnih problema s primjerice lakom ili pojedinim sustavima na automobilu.

A ovogodišnje izdanje čiji su rezultati sada objavljeni donijelo je jedno iznenađenje. Na prvom smo mjestu dosad navikli na Toyotu ili Lexus, no ove godine na tronu je - Mazda. Zanimljivo je kako se ističe da je jedan od razloga taj što su u Mazdi odlučili ponudu temeljiti na klasičnim automatskim mjenjačima (a ne CVT koji su najčešće u Toyota i Lexus modelima, a koji su naišli na kritike dijela vozača koji ipak preferiraju klasični automatik) ali i relativno jednostavnim infotainment sustavom koji je jednostavno koristiti i koji ima fizičke prekidače uz koje je moguće lagano mijenjati postavke.

Na temelju različitih pitanja vozači su ocjenjivali svoje modela, a od maksimalnih 100 bodova Mazda MX-5 osvojila je čak 98 bodova. Slijede SUV modeli CX-30, CX-3 te CX-5 koji su svi redom osvojili preko 85 bodova.

Toyota i Lexus ipak u stopu prate Mazdu, pa su se našli na 2. i 3. mjestu. Budući da je istraživanje provedeno na kupcima u SAD-u, treba napomenuti kako brend Buick napravio veliki skok s obzirom na to da je rezultat za 14 mjesta bolji nego prošle godine.

Pitate se - gdje su europski brendovi? Prvi je Porsche i to na 9. mjestu. Slijedi BMW koji zauzima 12. mjesto, dok Audi zauzima 14. mjesto. Mercedes je ove godine završio na 20. mjestu ljestvice. Veliki skok napravio i Volvo koji se poboljšao za 6 mjesta te drži 18. poziciju.

S druge strane, Ford, VW i Tesla nisu bili toliko uspješni. Kod Tesle su pritom najčešće primjedbe bile vezane uz kvalitetu završne obrade kao i (ne)kvalitetu laka. Na samom dnu ove godine se nalazi Lincoln čiji modeli Aviator i Corsair zbog velikoj broja različitih primjedbi spuštaju prosjek bodova na tek 8 od mogućih 100 za Lincoln.

Cijelo istraživanje i ljestvicu pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:05