STUDIJA

Izvješće pokazalo: Automobili s unutarnjim izgaranjem su pouzdaniji od električnih automobila

Ne samo da su električni automobili manje pouzdani, već i servisi traju dulje od onih na benzincima i dizelašima

Stanica za punjenje električnih vozila

 Electrify America

Oduvijek se smatralo da su električni automobili pouzdaniji od vozila na benzin ili dizel; naposljetku, električna vozila imaju manje pokretnih dijelova, kao i manje tekućina. Međutim, nova studija pokazuje da električni automobili ipak nisu pouzdaniji od varijanti s unutarnjim izgaranjem.

Naime, novo istraživanje britanske grupe potrošača "Which?" otkriva da vlasnici tradicionalnih benzinskih ili dizelskih vozila prijavljuju manje problema unutar prve četiri godine vlasništva nego vlasnici električnih vozila. Grupa je anketirala ukupno 48.000 ljudi o vozilima koja voze, što je uključivalo 2.184 EV-a. 39 posto vlasnika električnih vozila prijavilo je problem u prve četiri godine vlasništva, u usporedbi sa samo 19 posto vlasnika benzinskih automobila i 29 posto vlasnika dizelaša.

image

Tesla Model 3

Tesla

Ne samo da su električni automobili manje pouzdani, već i servisi traju dulje od onih na benzincima i dizelašima. Najčešći problemi su se javljali sa softverom, čiji je popravak trajao do pet dana, u usporedbi s tri dana za benzinske automobile i četiri dana za dizelaše.

Najmanje pouzdana od svih marki električnih vozila bila je Tesla, pri čemu je 39 posto vlasnika prijavilo barem jednu grešku unutar 4 godine vlasništva, a 5 posto problema uključivalo je kvarove pri pokretanju vozila. Na drugom kraju ljestvice bila je Kia sa svojim e-Nirom, sa samo 6 posto vlasnika koji su prijavili kvar, a samo 1 posto njih odnosilo se na pokretanje.

image

Kia e-Niro

Kia

"Znamo da vozači žele prijeći na ekološki prihvatljivije automobile, ali je od vitalnog značaja da dobiju kvalitetan proizvod", rekla je Lisa Barber, urednica Whicha?. “Posebno s električnim vozilima, naše istraživanje pokazuje da premium cijena ne znači nužno i pouzdano vozilo, pa bismo uvijek potaknuli vozače da istraže prije tako značajne kupnje kako bi vidjeli kojim automobilima i markama mogu vjerovati".

Doduše, električna vozila su još uvijek prilično nov proizvod u automobilskom svijetu, ali vjerojatno ćemo vidjeti povećanu pouzdanost kako se tehnologija dalje razvija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 10:40