STANJE BESPRIJEKORNO

Jedan od najboljih hot-hatcheva 1990-ih, Renault Clio Williams kreće na aukciju, evo i cijene...

Renault više ne nudi nijedan sportski Clio, ali njegovo je ime ušlo u povijest kao jednog od najvećih hot hatcheva ikada

Renault Clio Williams

 Silverstone Auctions

Renault možda više ne nudi nijedan Clio u sportskoj konfiguraciji, ali njegovo je ime ušlo u povijest kao jedan od najvećih hot hatcheva ikada, nazvan po timu Formule 1 Williams. Temeljito restaurirani primjerak originalnog Renaulta Clia Williamsa uskoro će ići na prodaju putem Silverstone Auctionsa, a galerija izaziva osjećaj nostalgije za devedesetima.

image

Renault Clio Williams

Silverstone Auctions

Model je Renault Clio Williams Phase I iz 1994. i jedan od 390 primjeraka koji su završili u Velikoj Britaniji. Kao i kod svih automobila iz originalne serije, na središnjoj konzoli ima metalnu pločicu s brojem izrade (#180). Što je još važnije, nedavno je prošao kroz proces restauracije od 2000 sati, što ga čini pravim vremeplovom.

image

Renault Clio Williams

Silverstone Auctions

Renault Clio Williams lako se može razlikovati od standardnih varijanti, čak i od sportskog Clia 16S, zahvaljujući metalik sportsko plavoj nijansi koja je bila jedina dostupna opcija, pozlaćenim aluminijskim naplatcima Speedline i posebnim naljepnicama.

Kao i šire dostupni 16S, imao je ventilirani poklopac motora s asimetričnim izbočenjem, šire prednje i stražnje blatobrane, sportske branike u boji karoserije i kromiranu ispušnu cijev.

image

Renault Clio Williams

Silverstone Auctions

Iznutra je Renault stavio školjkasta sjedala, plave brojčanike i druge plave detalje kao referencu na tim Formule 1 Williams. Kasnije varijante također su imale krovni otvor, ali rani automobili dolazili su bez njega, što ih je činilo najlakšim primjercima. Ovaj konkretni Clio Williams još uvijek ima originalnu Philipsovu radio/kazetofonsku jedinicu koja je također restaurirana i dolazi s tamnoplavom navlakom.

image

Renault Clio Williams

Silverstone Auctions

Kultnog francuskog sportskog kompakta pokreće 2,0-litreni atmosferski motor sposoban za 147 KS (108 kW) i 175 Nm okretnog momenta. Ovo možda ne zvuči puno prema današnjim standardima, ali govorimo o ultra laganom vozilu (981 kg). Snaga se prenosi na prednje kotače putem ručnog mjenjača s pet stupnjeva prijenosa.

Što je još važnije, Williams ima jedinstveno podešeni ovjes koji ima čvršće postavke i šire tragove, što je djelo odjela Renault Sport.

image

Renault Clio Williams

Silverstone Auctions

Prema popisu, model dolazi s kompletnom servisnom poviješću i svim originalnim dokumentima. Očitavanje brojača kilometara iznosi 208.277 kilometra, ali je Clio prošao samo 5150 km nakon restauracije. Naime, radovi na restauraciji trajali su 3,5 godine od prosinca 2014. do svibnja 2018., dok je vozilo od tada uvijek držano u grijanoj garaži.

image

Renault Clio Williams

Silverstone Auctions

Osim besprijekornog stanja vanjštine i unutrašnjosti, pogled na donji dio i motorni prostor dokazuje ogroman trud uložen u ovaj automobil. Procjenjuje se da će postići između 34.500 i 40.000 eura na aukciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:56