POMLAĐIVANJE FLOTE

Jeftiniji od Chirona: Nacionalna policija francuske žandarmerije naručila 26 novih Alpine A110

Zamjenu je MUP opisao kao ‘proces pomlađivanja i modernizacije policijske flote‘, a Alpine će zamijeniti Renaultove Megane RS...
Alpine A110
 Alpine

Broj prijava za pridruživanje Nacionalnoj policiji francuske žandarmerije mogao bi porasti, nakon vijesti da policijske snage uskoro preuzimaju flotu novih sportskih automobila Alpine A110. Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske objavilo je da je naručilo 26 primjeraka A110 u Pure izvedbi, što je osnovni model u paleti francuskog sportskog automobila.

image
Alpine A110
Alpine

Zamjenu je Ministarstvo opisalo kao 'proces pomlađivanja i modernizacije policijske flote', a Alpine će zamijeniti Renaultove Megane RS koje žandarmerija koristi od 2011. godine. Iako dvosjed A110 ne nudi razinu praktičnosti kao Megane RS, trebao bi se pokazati korisno bržim.

image
Alpine A110
Alpine

A110 Pure koristi 1,8-litreni četverocilindrični turbopunjeni motor koji proizvodi 252 KS i 320 Nm okretnog momenta. Stotku je sposoban dostići za 4,5 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 250 km/h. Skuplji A110S dobiva dodatnih 40 KS, pri čemu je do stotke brži za pola sekunde i sposoban razviti 10 km/h više na maksimalnu brzinu.

image
Alpine A110
Alpine

Ono što je zanimljivo je da ovo nije prvi put da francuska žandarmerija koristi maleni sportski Alpine. Šezdesetih godina francuska policija je koristila izvorni A110, koji je bio još manji. Novi automobili bit će opremljeni policijskim svjetlima, sirenama i radio opremom, a preradu će obaviti kompanija Durisotti.

'Ova vozila će omogućiti policiji intervencije na autocesti, uključujući automobile u prekršaju pri velikoj brzini, u sklopu sigurnosnih misija na cestama ili onih od pravosudne policije (npr. trgovina drogom)', navode iz francuskog MUP-a.

Iako Alpine A110S nije spor automobil, mnogo automobila je brže, a njegovo okretno upravljanje možda se ne čini najprikladnijim za autocestu. Ipak, francuske vlasti vole kupovati francuske proizvode, a ovih dana Francuska ne nudi mnogo sportskih jurilica iznad hot-hatch segmenta. Naravno, osim ako ne računate Bugatti Chiron, koji bi vjerojatno 'osakatio' francuski proračun za 80 milijuna dolara za flotu od 26 automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:05