‘VOZIŠ KO BABA‘

‘Jesi slobodna, smijem te izmasirati‘? Instruktori vožnje optuženi za iživljavanje nad vozačicama

Među 128 podnesenih pritužbi navode se agresivni verbalni ispadi, vrijeđanja i fizičko nasilje

Autoškola (ilustracija)

 Mihajlo Maricic/Alamy/Alamy/Profimedia

Uprava za sigurnost na cestama u Irskoj (RSA) prošle je godine zaprimila 128 pritužbi polaznika autoškole na ponašanje instruktora.

Neke od njih su vrlo uznemirujuće - navode britanski mediji.

Jedan od optuženih instruktora vožnje rekao je 28-godišnjoj djevojci da je ‘lijepa za umrijeti‘, zanimalo ga je da li je slobodna, ima li dečka i barem 15 puta upitao ‘Tko je tvoj tata?‘ (Who‘s Your Daddy).

Drugi je pak uvjeravao 22-godišnju vozačicu da djevojke nikada ne polože vozački ispit za vrijeme menstruacije jer ona utječe na kordinaciju pokreta.

image

Autoškola (ilustracija)

Goddard Archive 2/Alamy/Alamy/Profimedia

U trećoj pritužbi stoji da je instruktor rekao djevojci da zamisli da ima dvoje djece na stražnjem sjedalu. Nastavio joj je govoriti da će ako ne bude pažljivo vozila, izazvati nesreću i ubiti svoju djecu. Prema pritužbi, dodao je i rasističke komentare o njezinoj zemlji porijekla i trenutnoj adresi:

‘Mjesto u kojem danas živite je vrlo surovo, ali pretpostavljam da nije tako surovo kao zemlja u kojoj ste rođeni‘.

Jedna vozačica je prijavila svog instruktora jer joj je stavio ruku na koljeno kako bi je ‘masirao‘. Također je komentirao njezino tijelo i ‘pričao o svojim seksualnim iskustvima‘ - stoji u tužbi.

Među ostalim pritužbama spominje se i fizičko nasilje, konkretno udaranje po potiljku i bedrima, kao i brojni agresivni verbalni ispadi.

‘Voziš ko baba, tvoja vožnja je hrpa govana, vozi taj usrani auto, plači, nije me briga...‘ dio je verbalnog arsenala optuženih instruktora.

Jedan je instruktor prijavljen jer je ‘svakih pet minuta‘ uzimao pauzu za pušenje, a drugi jer je pušio cigarete u automobilu, unatoč upozorenju djevojke da ima astmu i probleme s disanjem.

image

Autoškola (ilustracija)

Davor Pongračić/Cropix

Irski mediji pokušali su dobiti komentar ‘Udruge ovlaštenih instruktora vožnje‘, no ta je udruga u fazi raspuštanja, a u procesu stvaranja je ‘Udruga profesionalnih instruktora vožnje‘.

Predstavnik aktualne Udruge stoga nije želio komentirati optužbe, jer ‘niti jedna organizacija u ovom trenutku ne postoji‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:15