StoryEditor
PRIJEDLOG EUROPSKE KOMISIJE

JESTE LI SPREMNI? BIG BROTHER ULAZI U NOVE AUTE! Crne kutije bilježit će sve podatke, nema više kombinacija, ali ni privatnosti...

 Getty Images/iStockphoto

Europska komisija predstavila je niz mjera kojima je cilj povećanje sigurnosti, među njima je primjerice sustav "Speed Assistance" koji bi vozače upozoravao na prekoračenje brzine, a u kombinaciji s tempomatom bi automatski prilagodio brzinu vozila ograničenju... Uz niz ostalih prijedloga, najzanimljiviji je onaj o postavljanju crnih kutija u automobile. Naime, često je teško rekonstruirati događanja prije prometne nesreće, a crna kutija u tome bi značajno pomogla, kako policiji tako i sudionicima. Crne kutije davat će podatke o vozilu prije, za vrijeme i nakon prometne nesreće. Pritom će biti dostupne sljedeće informacije: 1) brzina vozila 2) razina uključenosti sigurnosnih sustava automobila 3) relevantne informacije dostupne putem sustava automobila.

Naravno, ove informacije moći će se koristiti samo u slučaju prometnih nesreća kada bi one bile od koristi. Prijedlog je i da se informacije dijele između zemalja EU. Naravno, ako je to potrebno.

Za kraj smo ostavili još jedan prijedlog koji će se nekima činiti ekstremnim: sustav automatskog kočenja u nuždi i sustav održavanja vozila u traci predlažu se kao obvezni, a vozači ih neće moći ugasiti(!), piše AutoExpress. Da, dobro ste pročitali. Ovdje se ipak nameće pitanje "usavršenosti" ovih sustava. Jasno je kako će sustav automatskog kočenja možda nekad krivo procijeniti: primjerice automobil parkiran uz sam rub ceste prema sustavu će predstavljati opasnost te će reagirati kočenjem i time vas neugodno iznenaditi. Dakle, ovaj prijedlog treba dobro razmotriti, budući da treba proći neko vrijeme da se ovi sustavi dovedu do savršenstva. Iako su ovo zasad prijedlozi, jasno je kako postoji velika mogućnost da jednog dana postanu realnost. Europska komisija tvrdi kako će novim mjerama spasiti 25.000 života u sljedećih 16 godina...Što vi mislite o ovim prijedlozima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 21:46