DACIA SANDERO

Kada će najprodavaniji auto u Europi prijeći na struju? ‘Za nas to nema smisla‘

Dacijin šef prodaje rekao je da je ponuda motora s unutarnjim izgaranjem veliki adut u pristupačnosti Sandera

Dacia Sandero Stepway Extreme (ilustracija)

 Dacia

Dacia Sandero najprodavaniji je europski automobil privatnim kupcima od 2017. godine. To je jedan od najpristupačnijih automobila na tržištu i ostaje dostupan isključivo s izborom čistih benzinskih i LPG motora.

Dacijin šef prodaje Xavier Martinet rekao je da je ponuda motora s unutarnjim izgaranjem veliki adut u pristupačnosti Sandera, a tvrtka ne planira lansirati hibridne ili električne varijante dok ne bude sigurna da postoji potražnja na tržištu.

"Kada budemo morali lansirati električni Sandero u dogledno vrijeme, pitanje zapravo nije: tehnički, što možemo učiniti? Pitanje je što traže kupci, odnosno kada će njima postati problem to što nemaju električni auto?

"Imamo isto pitanje o hibridima. Možemo li napraviti hibridni Sandero? Da.

Imamo bazu na Capturu i Cliju tako da ne bi bilo problema. No, s tehničke strane, pitanje glasi: žele li naši kupci danas platiti nekoliko tisuća eura više za kupnju hibrida?

Odgovor je: ne baš."

image

Xavier Martinet

Dacia

Sandero dijeli svoju CMF-B arhitekturu s Renault Clijom, koji je dostupan kao hibrid, ali Martinet kaže da bi ponuda istog pogonskog sklopa u Sanderu ugrozila njegovu vrijednosnu poziciju i vjerojatno umanjila njegovu privlačnost, piše Autocar.

‘Mogli bi ponuditi sve na CMF platformi: benzin, dizel, LPG ili PHEV.

Ali, tko bi na kraju platio taj trošak raznolikosti naše ponude?

Kupac.

Aktualni Sandero bi trebao biti zamijenjen 2027./2028. novom generacijom, a ona bi vrlo vjerojatno trebala donijeti opciju struje.

"Trebala bi postojati neka vrsta elektrifikacije na najprodavanijem modelu u Europi. Ali opet, vidjet ćemo sve u dogledno vrijeme", zaključio je Martinet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:05