SVJETSKA PREMIJERA U LA-u

KAKO JE BLIZANAC LAMBORGHINIJA URUSA AUDI Q8 PREMAŠIO 300 km/h: Sa 600 KS koje isporućuje 4,0-litreni Twin-turbo V8 prometnuo se u supersportaša!

 
 Audi

Kao što je bilo i najavljivano, Audi je na salonu u Los Angelesu predstavio novi RSQ8. Novi član RS obitelji izgleda monstruozno u svjetlo zelenoj boji uz koju nigdje neće proći nezamijećeno.

Krenimo od specifikacija – ispod poklopca se nalazi 4,0-litreni turbobenzinski V8 motor snage 600 KS uz 800 Nm okretnog momenta.

Do stotke juri za samo 3,8 sekundi, dok 200 km/h hvata za 13,7 sekundi. Maksimalna brzina? U „običnom” izdanju ograničena na 250 km/h, dok s opcijskim Dynamic paketom raste na 305 km/h!

Ne moramo ni napominjati kako bi svaki kupac ovog supersportskog SUV-a trebao staviti Dynamic paket na popis dodatne opreme. Treba napomenuti kako je spomenuti V8 zapravo mild-hibrid budući da je tu i 48-voltni električni sustav.

Foto: Audi

Snaga se prenosi putem 8-stupanjskog tiptronic automatskog mjenjača na sve kotače, a zračni ovjes ovdje dolazi standardno. Vozač može izabrati između čak 8 različitih načina vožnje: Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, Allroad, Offroad te posebna dva načina RS1 i RS2.

Za kočenje se brinu diskovi promjera 420mm sprijeda, odnosno 370mm straga, a uz nadoplatu je naravno dobiti i karbon-keramičke (440mm, 370mm).

Što se tiče samog izgleda, RSQ8 je kudikamo agresivniji s redizajniranim odbojnicima, LED svjetlima (uz nadoplatu zatamnjeni RS Matrix LED), novim 22-inčni naplacima (23-inčni uz doplatu), masivnim difuzorom i dvostrukim pravim nastavcima ispušnog sustava!

Unutrašnjost je također izmijenjena, pa tako dominiraju elementi od alkantare, mnoštvo karbona i novi RS upravljač. Ispred vozača na virtualnom kokpitu je moguće odabrati RS izgled zaslona.

Za dobro držanje brinu se Audi Sport kožna sjedala. Novi RSQ8 u salone će stići u prvom kvartalu 2020. godine, a cijene u Njemačkoj kreću od 127.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:37