BROJKE NE LAŽU

Kako smanjiti broj poginulih na cestama? ‘Vozite kao žene!‘

Ako žele ostati živi za volanom, najbolja stvar za muškarce je da se ponašaju poput žena

Vozačica, ilustracija

 byswat/Alamy/Alamy/Profimedia

Francuska udruga za sigurnost na cestama pokrenula je zanimljivu kampanju pod nazivom ‘Vozite kao žene‘ s ciljem smanjenja broja smrtnih slučajeva u prometu.

Victimes & Citoyens, udruga posvećena potpori žrtvama prometnih nesreća, pokrenula je kampanju kojom pokušava srušiti mit da su muškarci bolji vozači od žena.

image

Vozačica, ilustracija

Dan Grytsku/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema podacima francuske agencije za sigurnost cestovnog prometa (u razdoblju 2022.-2023.), otkriveno je da 84 posto smrtonosnih nesreća uzrokuju muškarci.

Prema izvješću francuske vlade, 2022. godine, na cestama Francuskoj je poginulo 3550 osoba.

‘Brojke su jasne: ako želite ostati živi za volanom, najbolja stvar za muškarce je da se ponašaju poput žena‘, stoji na web stranici udruge.

Victimes & Citoyens također navodi podatke koji pokazuju da 88 posto mladih vozača strada zbog pogreške muškaraca, 93 posto pijanih vozača koji sudjeluju u nesrećama su muškarci, a žene imaju osam puta manju vjerojatnost da će doživjeti smrtonosnu nesreću na cesti od svojih muških kolega.

‘Statistički gledano, ponašanje za upravljačem poput žena znači samo jednu stvar - život, objavila je udruga.

Kampanja podizanja svijesti odvijat će se na tiskanim i digitalnim platformama.

image

Vozačica, ilustracija

RossHelen editorial/Alamy/Alamy/Profimedia

U SAD-u, prema Insurance Institute for Highway Safety, broj poginulih muškaraca u nesrećama bio je dvostruko veći od broja poginulih žena u nesrećama gotovo svake godine između 1975. i 2021.

Institut tvrdi da se to može pripisati muškarcima koji obično voze više kilometara od žena, ali je također vjerojatnije da će se upustiti u rizične vozačke poteze poput prebrze vožnje, nevezanja sigurnosnog pojasa i vožnje pod utjecajem alkohola.

Povijesno gledano, muškarci su se suočavali s višim premijama osiguranja jer ih osiguravajuća društva vide kao veći rizik, piše Yahoo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:45