AKTUALNO

Kako sniziti rekordne cijene goriva? Britanci pozvani da ne voze svoje automobile nedjeljom

Pri korištenju ove metode samo jedne nedjelje mjesečno, izbjeglo bi se korištenje oko 95.000 bačvi dnevno

Promet u Velikoj Britaniji

 BBC

Od vozača Velike Britanije zatraženo je da nedjeljom ostave automobile kako bi pomogli u rješavanju globalne naftne krize, a stručnjaci govore vladama da će to dovesti do smanjenja troškova.

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), "nedjelja bez automobila" pomogla bi podržati pješačenje i vožnju biciklom, kao dio plana od 10 koraka za smanjenje upotrebe naftnih derivata. Budući da cijene benzina i dizela dostižu rekordne vrijednosti u Velikoj Britaniji i cijelom svijetu, mnogi stručnjaci traže alternativne opcije kako bi uštedjeli novac vozačima i pokrenuli put do nulte emisije.

image

Benzinska postaja/ilustracija

Darko Tomas/CROPIX

Nedavno su se Edinburgh, Bruxelles, Vancouver i dijelovi Tokija obvezali smanjiti upotrebu automobila u svojim gradskim središtima kako bi promovirali javno zdravlje i kulturna događanja. Koncept "nedjelje bez automobila" uveden je u Švicarskoj, Nizozemskoj i Zapadnoj Njemačkoj tijekom naftne krize 1973. godine, a mogao bi se vratiti za 2022.

Kada se svake nedjelje u velikim gradovima ne bi koristili automobili, uštedjelo bi se oko 380.000 barela nafte dnevno. Pri korištenju ove metode samo jedne nedjelje mjesečno, izbjeglo bi se korištenje oko 95.000 bačvi. IEA procjenjuje da bi, ako se prihvati svih 10 njihovih prijedloga, to moglo smanjiti potražnju za naftom za 2,7 milijuna barela dnevno u sljedeća četiri mjeseca.

image

Benzinska postaja/ilustracija

Zeljko Puhovski/CROPIX

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD, Velika Britanija i Australija obećale su zabraniti uvoz ruske nafte, a mnogi, uključujući Volodymyra Zelenskog, pozivaju Europsku uniju da učini isto. Drugi prijedlog koji je iznijela IEA je da zemlje i države smanje ograničenja brzine na autocestama za najmanje 10 km/h. Savjetodavna skupina sa sjedištem u Parizu ponovno je ukazala na naftnu krizu iz 1973. kada su nekoliko europskih zemalja i Sjedinjene Države smanjile ograničenja brzine.

Izvješće IEA-e također je pozvalo na ograničenje pristupa privatnim automobilima u velikim gradovima, umjesto da se usredotoči na sustav zamjenske upotrebe automobila. U njemu se navodi: “Ograničavanje korištenja cesta privatnih automobila u velikim gradovima na one s parnim tablicama nekim radnim danima i na one s neparnim tablicama drugim radnim danima mjera je s dugom uspješnom provedbom".

image

Promet u Velikoj Britaniji

BBC

"Ove zabrinutosti mogu se ublažiti drugim mjerama koje predlažemo, kao što je smanjenje cijene javnog prijevoza ili promicanje zajedničkog prijevoza." Također je istaknuta potreba za većom podrškom za usvajanje električnih vozila i njihove potrebne infrastrukture na globalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:50