ZAPOČELI PREGOVORI

Kakva bi to senzacija bila! Rimac preuzima marku superautomobila Bugatti od Volkswagena?

Mate Rimac prije tjedan dana u Zagrebu je na konferenciji Poduzetnički mindset 2020 najavio novo veliko iznenađenje
Rimac, Bugatti
 Bugatti, Facebook

Volkswagen pregovara o prodaji marke superautomobila Bugatti iz svog portfelja hrvatskom poduzetniku Mati Rimcu,danas je objavio njemački Manager Magazin, javlja Reuters, pozivajući se na ljude upoznate s pregovorima.

O prodaji Bugattija Mati Rimcu raspravljat će odbor Volkswagena ove godine, citiraju njemački Manager Magazin.
Bugatti, Mate Rimac i Volkswagen odbili su komentirati ovu vijest.

Podsjetimo, domaća tvrtka Rimac Automobili Rimac razvila je električnu platformu za superautomobile koju isporučuje drugim proizvođačima automobila, uključujući i Pininfarini.

Izvori bliski VW-u tvrde da VW grupa traži rješenje da se riješi i Lamborghinija, Seata, Ital Designa, Bentleya i Ducatija.

Mate Rimac prije tjedan dana u Zagrebu je na konferenciji Poduzetnički mindset 2020 najavio novo veliko iznenađenje, bez otkrivanja detalja. No, tom je prilikom istaknuo da mu tvrtka zapošljava 900 zaposlenika i da planira otvoriti ured za njih još 400.

O čemu se zapravo radi? Najvjerojatnije o tome da VW grupa želi Bugatti predati Rimcu putem Porschea, u zamjenu za još veću udio u Rimac Automobilima, gdje Porsche trenutno posjeduje 15,5 posto udjela.
Prema najnovijim informacijama koje stižu, rukovoditelji VW-a već su odobrili posao, iako nadzorni odbor grupe tek treba potpisati, piše Car Magazine.

Iako ove vijesti doista iznenađuju, možemo razumjeti zašto bi to imalo smisla za obje strane, posebno za VW Grupu. Njemački proizvođač automobila, naime, je upravo u procesu transformacije s fosilnog na proizvođača električnih vozila, usredotočen na elektrifikaciju, digitalizaciju i autonomnu vožnju, a hiper automobili na benzinski pogon zapravo se ne uklapaju ni u jednu od te tri kategorije.

Također je moguće da bi se ovaj posao mogao završiti bez ikakvog transfera novca jer bi VW bi mogao tražiti čak 49 posto u Rimac Automobilima za što bi Rimcu predao marku Bugatti i s njom potrebnu infrastrukturu kako bi pojačao proizvodnju svojih EV hiper automobila.

Porsche je "prvi zalogaj" Rimca uzeo još 2018. godine kupnjom udjela od 10 posto, koji su dodatno povećali prošle godine. Prema riječima osnivača Rimac Automobila, Mate Rimca, trenutno postoji 15 tvrtki koje koriste njegovu tehnološku stručnost, a prema njegovom su mišljenju one najbolje na svijetu.
"Naši pogonski sustavi imaju najveću gustoću snage i najveću gustoću energije. Ako trebate imati što više snage u što manje prostora, dođite k nama”, rekao je za Car Magazine početkom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25