AKTUALNO

Kakva zarada! Panasonic nakon 10 godina prodao svoje dionice u Tesli za 3,6 milijardi dolara

Panasonic je Tesli u samom početku ponudio financijsku potporu, no odnosi među dvije kompanije nikad nisu bili ‘divni i krasni‘
Teslino sjedište i tvornica u Fremontu, Kalifornija
 Profimedia

Jedan od prvih i najdugovječnijih Teslinih partnera, Panasonic, prodao je svoj udio dionica proizvođača električnih vozila za oko 3,6 milijardi američkih dolara (22,6 milijardi kuna) početkom ove godine.

image
Teslino sjedište i tvornica u Fremontu, Kalifornija
Profimedia

Prema Reutersu, prodajom dionica Panasonic je htio smanjiti ovisnost o Tesli i prikupiti kapital za investicije. Naime, Panasonic je jedan od nekoliko Teslinih dobavljača baterija, a tim poslom glavne odluke donosi američki proizvođač električnih automobila. Prodaja neće imati utjecaja na sam odnos Panasonica s Teslom, i izvršena je u sklopu pregleda dioničara.

image
Panasonicova tvornica u zapadnom Japanu
Profimedia

Panasonic je 2010. godine kupio 1,4 milijuna Teslinih dionica po cijeni od 21,15 američkih dolara (132,73 kune), za ukupno 30,1 milijuna dolara (188.9 milijuna kuna). Do danas su cijene dionica snažno porasle na 689,82 dolara po jednoj (4329 kuna), a predsjednik kompanije Elon Musk postao je jednim od najbogatijih ljudi na Zemlji. Međutim, postoje i zabrinutosti oko toga koliko dugo će to trajati.

image
Teslino sjedište i tvornica u Fremontu, Kalifornija
Profimedia

Hideki Yasuda, analitičar s Instituta za istraživanje Ace, navodi: 'Utjecaj kripto imovine možda je gurnuo Teslinu cijenu dionica iznad njegove vlastite vrijednosti, stvarajući dobro vrijeme za prodaju'.

image
Panasonicova reciklažna tvornica u Inashikiju, Japan
Profimedia

Panasonic je Tesli u samom početku ponudio financijsku potporu, no odnosi među dvije kompanije nikad nisu bili 'divni i krasni'. Proizvođač električnih automobila je od tada sklopio poslove s baterijama s drugim kompanijama, poput LG Chema i CATL-a. S druge strane, Panasonic je surađivao s drugim proizvođačima automobila, poput Toyote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:04