PREMIJERA

Kia pokazala prve fotografije kompaktnog SUV-a Sportage koji debitira s hrabrim novim stilom

Prednji će kraj nesumnjivo izazvati kontroverze, no ostatak karoserije je smirenije izveden sa sportski zategnutim linijama
Kia Sportage
 Kia

Pa svi izgledaju isto! Koliko ste to puta čuli za kompaktne SUV modele koje danas imaju baš svi proizvođači. Klasa je to u kojoj se igra na sigurno i gdje se kod svakog novog modela kod većine tek implementiraju moderniziranije smjernice kućnog dizajna. No da bi se istakli treba malo više hrabrosti, a na neke potpuno nove dizajnerske linije odlučuje se rijetko koji proizvođač. Ali ne i Kia.

image
Kia Sportage
Kia

Oni su odlučili svoj poznati i kompakti SUV uvaženog imena Sportage, u novoj generaciji predstaviti kao nikada do sada. Prve fotografije novog modela objavljenje danas otkrivaju da renderi i špijunske fotografije nisu bile trik. Automobil doista izgleda posebno, a ovdje treba primijetiti i da je ove godine predstavljeni novi Hyundai Tucson koji vozi na identičnoj kućnoj platformi, imao puno hrabrosti. No Kia ide i korak dalje.

image
Kia Sportage
Kia

U svako m slučaju, novi Sportage je izgledom napravio radikalan odmak od svog prethodnika jer usvaja "filozofiju dizajna i suprotstavljanje razmišljanju" tvrtke pod nazivom Opposites United, kako to piše u službenim brošurama.

Kako to izgleda: sprijeda dominira odvažna rešetka hladnjaka između prednjih svjetala, a cjelinu odjeljuju dva dnevna led svjetla u obliku bumeranga koje donose specifičan svjetlosni potpis.

image
Kia Sportage
Kia

Prednji će kraj nesumnjivo izazvati kontroverze, no ostatak karoserije je smirenije izveden sa sportski zategnutim linijama i čistim naborima te naglašenim stražnjim nosačima izvedenima s kromiranom letvicom te tamnim okvirom krovnog spojlera također izvedenog u obliku bumeranga.

Unutrašnjost je konvencionalnije izvedena i s obzirom na veće vanjske dimenzije prostranija nego kod prošlog modela, a po razini luksuza na tragu je modela Sorento. Lijepo djeluju detalji uređenja poput crnih metalnih obloga s grafikom drveta, tu su i okomiti otvori za provjetravanje dok je najveća novost okrugli, zakretni prekidač za izmjene brzina.

image
Kia Sportage
Kia

Ostali značajni naglasci uključuju potpuno digitalni sklop instrumenata i široki zaslon infotainment sustava povezanih u cjelinu.

U ovom trenutku nema riječi o specifikacijama niti su objavljene informacije o opcijama pogonskog sklopa, no možemo očekivati blagohibridne benzince kao i plug in hibride.

image
Kia Sportage
Kia

O modelu ćemo saznati više u narednim mjesecima, a šef Kia dizajna Karim Habib rekao je “Ponovno otkrivanje Sportagea dalo je našim nadarenim dizajnerskim timovima ogromnu priliku da naprave nešto novo; uzeti inspiraciju iz nedavnog ponovnog pokretanja marke i uvođenja modela EV6 kako bi nadahnuli kupce kroz moderan i inovativan dizajn novog SUV-a. S potpuno novim Sportageom nismo jednostavno željeli napraviti korak naprijed, već smo prešli na drugu razinu u klasi."

image
Kia Sportage
Kia

No, što god o svom nadahnuću rekli dizajneri, posao se radi u salonu s kupcima, a je li izgled novog Sportagea pun pogodak doznat ćemo uskoro. Korejcima u svakom slučaju treba čestitati na hrabrosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:48