"BEZGRANIČNO ZA SVE"

KIA U VEGASU POKAZALA SVOJU VIZIJU BUDUĆNOSTI: do 2025. godine stiže 16 modela sa alternativnim pogonima!

 
 KIA

Sajam zabavne elektronike CES u Vegasu okupio je mnoge proizvođače automobila, a među njima se istaknula i Kia. Korejski proizvođač u Vegasu je predstavio tehnologije autonomne vožnje, povezivosti i eko/električnih vozila. U okviru svoje vizije ‘Bezgranično za sve’ Kia donosi budućnost u kojoj su mogućnosti mobilnosti i prijevoza bezgranične. Kako bi široj javnosti proširila horizonte Kia također predstavlja nekoliko novih tehnologija, koje su dio njene nove strategije ‘ACE’, s kojom će automobili biti još više autonomni (A), povezane (C kao connected) te više ekološke i električne (E). Posjetitelji Kijinog štanda mogu pomoću simulatora virtualne stvarnosti (VR) interaktivno isprobati Kijine tehnologije autonomne vožnje, koje su još u fazi razvoja, dok istovremeno mogu isprobati i komunikacijski sustav V2X (vehicle-to-everything), koji pokazuje kako bi se vozila mogla povezivati s drugim vozilima, infrastrukturom, pješacima, uređajima i punionicama u urbanim sredinama.

Foto: Kia

"U današnje vrijeme korisnici su ograničeni razmišljanjem da je automobil “tek vozilo’, ali Kia se obvezuje da će nuditi kompleksnija rješenja mobilnosti. ‘Bezgranično za sve’ predstavlja budućnost u kojoj je vozilo puno više od zbira dijelova,” rekao je dr. Woong-chul Yang, potpredsjednik i voditelj Kijinog centra za istraživanja i razvoj. Cijela gama modela poveziva do 2030. godine

Treba napomenuti kako će Kia do 2025. ponuditi 16 električnih vozila s hibridnom, EV i FCEV tehnologijom

“Do 2025. ćemo ponuditi ukupno 16 modela s naprednim pogonima - 5 novih hibrida i plug-inhibrida, 5 novih električnih vozila i potpuno novo vozilo na gorive ćelije. Do svog dolaska na tržište 2020., taj FCEV predvodnik Kijinog napretka omogućit će mobilnost s nultim emisijama štetnih plinova,” rekao je potpredsjednik Yang.

Kia, u okviru svoje strategije, na ovogodišnjem sajmu predstavlja koncept Niro EV. Radi se o konceptu električnog vozila, koji kombinira dizajn modernog kompaktnog sportskog terenca s vrlo učinkovitim, naprednim električnim pogonom i tako predstavlja sljedeći korak na Kijinom dugogodišnjem električnom putovanju. Koncept Niro EV, koji je nastao u Kijinom dizajnerskom centru u Južnoj Koreji, u potpunosti je električni kompaktni SUV. Tradicionalnu masku, koja nije više potrebna za hlađenje motora, zamijenio je interaktivni zaslon, koji se na prednjem dijelu vizualno odlično slaže s vrlo tankim svjetlosnim tijelima. Na boku je vidljivo da je koncept našao inspiraciju u postojećem hibridnom Niru. S tihim djelovanjem elektromotora i očekivanjima da će se takvo vozilo većinom voziti po gradskim i prigradskim cestama, Niro EV donosi nove tehnologije koje poboljšavajusigurnost pješaka. Novi aktivni sustav za upozoravanje pješaka APWS (Active PedestrianWarning System) kombinacija je prednjih kamera, tehnologije za prepoznavanje predmeta iprednjih zvučnika. Ako sustav prepozna pješaka ili biciklistu, koji prolazi ispred vozila,zvučnici tu osobu upozoravaju na vozilo. Proizvođač navodi kako će Niro EV imati doseg od 383 km.

Kia je najavila širenje poslovanja usluge dijeljenja vozila WiBLE, koja omogućava gradsku i prigradsku mobilnost. Široko dostupna usluga (WiBLE je skraćenica za pojam 'WidelyAccessible') , koju je Kia pokrenula prošle godine u Južnoj Koreji, krajem ove godine počinjes radom u nekim europskim zemljama i većim gradovima. Kia u narednih nekoliko godinanamjerava proširiti ovu uslugu na još neka globalna tržišta. WiBLE će biti raspoloživ u središtima (vele)gradova i namijenjen je strankama, koje neposjeduju svoje vozilo i ponekad im treba vozilo ili jednostavno žele praktičnije doći u centargrada.U Koreji WiBLE korisnici, kada žele završiti svoje putovanje, mogu koristiti različita vozila Kia(električni Soul, hibridni crossover Niro i veće modele). Vozila su opremljena s Kijinimsigurnosnim tehnologijama, koje pružaju sigurnu vožnju s vozilima, koja inače ne poznaju baš najbolje. Ovakav format bi trebali upotrijebiti i na ostalim novim WiBLE tržištima. Usluzi WiBLE pristupa se preko aplikacije na pametnom telefonu. Korisnici nakon toga plaćaju vrijeme upotrebe WiBLE vozila. WiBLE će u Europi korisnicima omogućavatizaključenje jednosmjerne vožnje, umjesto vraćanja vozila na polaznu točku. Zbog togapovećava udobnost i pruža veliku vrijednost u odnosu na cijenu taksi prijevoza ili klasičnog najma vozila. Kia će uskoro objaviti prve WiBLE lokacije u Europi, a krajem godine očekujemo početak rada ove usluge dijeljenja vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:06