TEHNOLOGIJA

Kina lansirala prvi autonomni taxi u Pekingu koji stiže na poziv korisnika putem aplikacije

Usluga robotaxi krenula je s radom nakon bezbroj testova bez vozača u mnogim gradovima
Baidu Apollo
 Baidu, Inc.

Kineski tehnološki gigant Baidu specijaliziran za usluge i proizvode povezane s internetom i umjetnom inteligencijom upravo je pokrenuo uslugu robotaxija bez vozača u Pekingu, na cestama u i oko parka Shougang.

S obzirom na to kako je riječ o jednom od mjesta u Pekingu na kojem će se dogodine održavati Zimske olimpijske igre, gosti mogu očekivati kako će ih prevoziti potpuno autonomni taxiji bez vozača.

Sa svojim velikim iskustvom u autonomnoj vožnji kineski div predstavio je tako prvu komercijalnu uslugu koja se naplaćuje - Apollo Go Robotaxi. Korisnici dakle, već sada mogu koristiti potpuno autonomna vozila u kojima uopće nema vozača.

Taxi se jednostavno pozove putem aplikacije kao i svaki taxi s vozačem i onaj slobodan i najbliži stiže na mjesto poziva. Korisno: ako pritom ne mogu prepoznati upravo njihov automobil, korisnici mogu putem aplikacije daljinski aktivirati trubu i tako detektirati njihovo vozilo.

image
Apollo Go App
Baidu, Inc.

Za otključavanje je potrebno brzo skeniranje niza QR kodova za provjeru identiteta i prevenciju pandemije. Nakon sjedanja u taxi na putniku ostaje samo aktiviranje gumba - "započni putovanje".

Nakon toga, automobil se pokreće, ali tak nakon što detektira da su vrata zatvoreni i putnici vezani sigurnosnim pojasevima.

"Uvođenje bespilotnih usluga neophodno je stanje za komercijalizaciju autonomne vožnje", rekao je potpredsjednik i generalni direktor Baidu tehnologije autonomne vožnje Yunpeng Wang. "Danas u Pekingu započinjemo s uslugom robotaxi potpuno bez vozača, što smo postigli tek nakon što smo proveli bezbroj testova bez vozača u mnogim gradovima tijekom duljeg vremenskog razdoblja", piše portal prnewswire.

Ako još uvijek niste uvjereni u to da ova tehnologija doista funkcionira, primite na znanje kako je Guidehouse - globalni konzultantski div - nedavno Baidu proglasio najboljim svjetskim dobavljačima usluga autonomne vožnje.

Baidu već osam godina ulaže u autonomnu vožnju, uspostavio je vozni park od 500 vozila za testiranje i pritom je kompaniji dodijeljeno 2900 patenata za inteligentnu vožnju i 221 dozvola za probnu vožnju, među kojima 179 za testiranje samovozećih automobile za prijevoz putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:22