nova kriza?

Kina uzdrmala industriju električnih auta: Ograničit će izvoz grafita, ključnog za auto baterije

Kina odgovara na kretanja u SAD-u i Europi primjenom ograničenja na izvoz ključnog materijala u proizvodnji litijevih baterija

Proizvodnja grafita, Kina, ilustracija

 Xie Jianfei/Xinhua News/Profimedia

Azijski div odgovara na najnovija kretanja u Sjedinjenim Državama i Europi primjenom ograničenja na izvoz ključnog materijala u proizvodnji litijevih baterija, grafita. Na taj način nastoji učvrstiti svoju dominaciju u sektoru elektrificiranih automobila.

Kina, koja je najveći svjetski prizvožač i izvoznik grafita, ovog je petka, 20. listopada, objavila da će primijeniti nova ograničenja na izvoz određenih vrsta grafita. Konkretno, sintetski grafit visoke čistoće i prirodni ljuskasti grafit i njegovi derivati. Oba su ključna u proizvodnji baterija za električne automobile, jer se koriste u proizvodnji anoda. Na ovaj način azijski div odgovara na najnovije poteze Sjedinjenih Američkih Država i Europe, usmjerene prema Kini.

image

Grafit (ilustracija)

Profimedia

Ovog je tjedna ova sjevernoamerička država proširila ograničenja za kineske tvrtke u pristupu poluvodičima, uključujući prodaju čipova za umjetnu inteligenciju (AI) koje proizvodi NVIDIA. Europa sa svoje strane razmišlja o uvođenju carina na električna vozila proizvedena u Kini jer smatraju da imaju koristi od subvencija koje ih čine nepravednom prevagom nad proizvođačima sa Starog kontinenta.

Kina je trenutno vodeći svjetski proizvođač i izvoznik grafita. I ne samo to, on također oplemenjuje 90 posto navedenog materijala. Ta azijska država već neko vrijeme provodi obvezu ishođenja izvoznih dozvola i sada pojačava restrikcije koje će utjecati na glavne primateljice navedenog grafita: SAD, Indiju, Japan, Južnu Koreju i, naravno, nekoliko zemalja u Europi.

image

Izvoz kineskih automobila (ilustracija)

Profimedia

Novost je da će od 1. prosinca biti potrebno tražiti dozvolu za otpremu visokokvalitetnog sintetskog grafita, kao i prirodnog ljuskastog grafita i njegovih proizvoda. Prema kineskim vlastima, mjera nije usmjerena ni na jednu određenu zemlju, već je osmišljena "kako bi se zajamčila sigurnost i stabilnost globalnog opskrbnog lanca i industrijskog lanca, te je pogodna za bolju zaštitu nacionalne sigurnosti i interesa".

Ova nova situacija posebno će koristiti kineskoj zrakoplovnoj industriji, kao i industriji električnih automobila i baterija. Zauzvrat, privremene kontrole su ukinute na pet vrsta grafita niže čistoće, koji se obično koriste u osnovnim industrijama kao što su metalurška ili kemijska industrija.

image

Električni automobili (ilustracija)

Profimedia

Grafit nije jedino ograničenje koje Kina primjenjuje u posljednje vrijeme. Značajan utjecaj imale su one koje se odnose na određene metale koji se koriste u proizvodnji čipova, poput galija i germanija, što je generiralo rast cijena izvan zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:37