NOVO PREUZIMANJE

KINESKA INVAZIJA SE NASTAVLJA: Geely preuzima Lotus za 59 milijuna eura

Kineski vlasnici Volva i kompanije London Taxi odlučili su kupiti Lotus, a uz sve to planiraju plasirati svoj SUV za europsko tržište
 Lotus

Kineski proizvođač automobila Geely, osim što ima velike planove sa svojim SUV modelima namijenjenim za europsko tržište, u svom vlasništvu ima i Volvo. Nedavno su preuzeli i kompaniju London Taxi te uložili stotine milijuna u razvoj hibridnog londonskog taksija. Sada su odlučili dodatno proširiti svoje poslovanje budući da su preuzeli britanski Lotus. Točnije, prema pisanju Finacial Timesa Geely će preuzeti udio u Protonu, uključujući Protonov većinski udio koji ima u Lotusu.

Dakle, Geely će dobiti udio od 51% u Lotusu. Zasad se spominje cifra od 59 milijuna eura za ovu transakciju. S obzirom na odličan razvojni put Volva, moguće je da će za Lotus ovo značiti svojevrsno osvježenje i lakši daljnji razvoj...Lotus je inače osnovan 1952. godine, a financijski problemi nisu im nepoznanica. Tako ih 1996. preuzima Proton, a sada će Kinezi pokušati stvari "dovesti u red" i izvući Lotus iz dugova. Ipak, treba napomenuti kako Geely ima još jedan cilj s ovim preuzimanjem. Oni će naime iskorisitti tehnologiju koju Lotus ima vezanu uz materijale i izradu karoserije kako bi njihovi modeli zadovoljili stroge tržišne standarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:43