NATRIJEVE BATERIJE

Kineska revolucija: Stiže električni automobil za 60.000 kuna s dosegom od 300 kilometara

Električni automobil BYD Seagull trebao bi pokrenuti masovni prelazak na struju
 BYD Auto

Kineski automobilski div BYD najavio je revoluciju na tržištu električnih automobila. Sredinom iduće godine, kineska će marka predstaviti model Seagull koji će biti njihov prvi model na tržištu s natrijevim baterijama.

Natrijeve baterije su mnogo jeftinije, sigurnije i trajnije od litijevih, iako im je glavni nedostatak što nude manju gustoću energije. Zbog tog će razloga u početku biti ugrađene samo u električna vozila malog i srednjeg dosega.

image

BYD Atto 3 (ilustracija)

BYD Auto

Električni automobil BYD Seagull trebao bi pokrenuti masovni prelazak na struju, a radi se o 3,6 metara dugom automobilu s pet sjedala koji će imati doseg od 300 kilometara.

Cijena? 8000 eura!

image
BYD Auto

Kako navodi BYD, natrijeve baterije trenutno mogu proizvoditi po cijeni od 88 eura po kWh (slična cijena litijskim baterijama), no kako se proizvodnja bude povećavala, kineski proizvođač se nada smanjiti ovaj trošak na 68 eura/kWh.

image

BYD Atto 3 (ilustracija)

BYD Auto

Ovim potezom BYD bi otvorio put prema jeftinom električnom automobilu, ali i napravio zaštitu od nezaustavljivog rasta cijene litija, koja je ove godine već narasla 145 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:34