SVE OZBILJNIJI IGRAČI

KINESKI GEELY postao najveći dioničar Mercedesa! Uložili čak 7,3 milijarde eura i postali vlasnici 9,69 posto Daimler grupe!

 
 car.blog.br

Kineski div Geely koji je većini poznat po vlasništvu nad Volvom, Polestarom i Lotusom ovaj je vikend postao najveći pojedinačni dioničar Mercedesa! Naime, njihov izvršni direktor Li Shufu odlučio je uložiti čak 7,3 milijarde eura, čime je postao vlasnikom 9,69 posto Daimler grupe. Tako je ujedno postao i najveći pojedinačni dioničar Daimlera! Reuters navodi kako se smatra da se kineska kompanija odlučila na ovaj potez budući da vide Mercedes kao lidera po pitanju električnih automobila (planiraju čak predstaviti zasebni brend s električnim modelima EQ), što ih čini odličnim tehnološkim partnerom za budući razvoj.

Daimler AG

"Izvršni direktor Li ovo je i predvidio, on smatra da će u budućnosti samo dva ili tri velika proizvođača preživjeti zbog sve većeg broja konkurenata", prenosi Reuters. Pritom je mislio na električne i autonomne automobile koji će (nažalost) biti budućnost transporta.

Geely u svakom slučaju očito ima ambiciozne planove, a s vlasništvom nad Volvom, Lotusom, Polestarom, Protonom, London Electric Vehicle Company-a (kompanija koja će proizvoditi novi londonski taksi) te novom investicijom kojom su postali najveći dioničari Daimlera, tehnološke podrške za daljnje projekte sigurno im neće nedostajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 12:05