GOLEMA POTRAŽNJA

Kinezi obožavaju X5, BMW na mukama: ‘Nemamo količine, proizvodnju pokrećemo tamo samo za njih‘

Bavarci su 2003. ušli u "joint venture" s kineskim Brillianceom, a ta je suradnja več iznjedrila proizvodnju modela Serije 3 i 5

BMW X5 proizvodnja

 BMW

Još od prve generacije BMW X5 se proizvodi u američkim pogonima u Spartanburgu (Južna Karolina), odakle je odlazio prvo na golemo lokalno tržište zbog tamošnje dugogodišnje specifične potražnje za SUV modelima, ali i diljem svijeta.

Međutim, od kad je u posljednjih 10 godina kinesko tržište doživjelo renesansu, golemi američki pogon koji postoji već 25 godina, zapošljava 11.000 ljudi i trenutno proizvodi isključivo modele SUV game (X3, X4, X5, X6) jednostavno više ne može isporučiti količine i za to golemo tržište. Rješenje: proizvodnja modela X5 u Kini samo za kinesko tržište.

Bavarci su, naime, 2003. ušli u "joint venture" s kineskim Brillianceom, a ta je suradnja iznjedrila proizvodnju modela Serije 3 i Serije 5 za lokalno tržište. Izvor iz američkog pogona je rekao za Reuters da će proizvodnja modela X5 u Kini započeti u drugom tromjesečju 2022. godine.

image

BMW X5 proizvodnja

BMW

Glasnogovornik BMW-a također je potvrdio da će se X5 proizvedeni u Kini prodavati isključivo na lokalnom tržištu.

Proizvodne brojke modela X5 u tvornici Spartanburg ostat će iste, a Kina je nakon SAD, Tajlanda, Indonezije, Indije, Malezije i Meksika, već sedma država gdje će se proizvoditi SUV X5.

Trenutno je aktualna 4. generacija koja se proizvodi od 2018. godine i trenutno je na sredini proizvodnog ciklusa pa se uskoro sprema facelift.

BMW je prodao gotovo 700.000 vozila u Kini od siječnja do rujna, što je gotovo 20 posto više nego godinu prije. U razgovoru s Reutersom u rujnu, šef financija tvrtke Nicolas Peter rekao je kako je uvjeren da će kineska prodaja nastaviti rasti u 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 13:35