20 GODINA CLIJA

Koja generacija Clija vam je najdraža?

Do danas je Renault Clio s jedinstvenom kombinacijom udobnosti, svestranosti, sigurnosti i opremljenosti koja je na razini limuzine više kategorije ukupno osvojio već više od 10 milijuna kupaca

Prva generacija Clio I - od 1990. do 1998.

Na pariškom salonu automobila 1990. predstavljena je prva generacija Clia koji je iduće godine proglašen Europskim automobilom godine. Ubrzo postaje jedan od najprodavanijih automobila na europskom tržištu, a veliku je popularnost stekao i kod ljubitelja malih sportskih automobila, ponajviše zbog izvedbe Williams.

Druga generacija Clio II - od 1998. do 2005.

Osam godina nakon izvornog modela, predstavljen je novi Clio koji je nastao na novoj platformi te bio osjetno veći i prostraniji. Renault je 2000. lansirao tada ekstremnu i za vožnju zahtjevnu V6 verziju Clia čiji je motor bio središnje ugrađen, no značajni je bio Clio RS čije prvo izdanje prikazano dvije godine ranije. Početkom 2001. predstavljena je temeljito redizajnirana verzija Clia.

Treća generacija Clio III - od 2005. do danas

Dosad najbolji Clio predstavljen je 2005., a godinu dana kasnije osvojio je titulu Europskog automobila godine. Veći, prostraniji i sigurniji od svih dosadašnjih modela, Clio III je osim u hatchback izvedbi s 3 i 5 vrata predstavljen i kao karavan. Poput prethodnih izdanja, aktualni Clio RS spada među najbolje male sportske automobile današnjice. Znatno redizajnirana verzija Clia III predstavljena je u proljeće 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:06