jeste li znali?

Koje je najsigurnije mjesto u automobilu? Mnogi roditelji biraju najgore rješenje

Najčešće stradavaju putnici na prednjim sjedalima jer su najizloženiji frontalnim udarima

Dječja autosjedalica (ilustracija)

 BeSafe

Tehnologije sigurnosti automobila u posljednjih su nekoliko godina dramatično napredovale. Uz standardne zračne jastuke, moderni auti dolaze s hrpom tehnološkog arsenala koji brine o sigurnosti putnika.

Iako se na prvu čini da je potpuno nebitno gdje sjedite, razlika je ogromna.

Na temelju više stotina testiranih automobila, australska krovna sigurnosna organizacija ANCAP ponudila je svoj odgovor na pitanje koje je najsigurnije mjesto u automobilu.

image

Djeca u automobilu (ilustracija)

Losevsky Pavel/Alamy/Profimedia

Najsigurnije mjesto u automobilu ovisi o mjestu udarca i ozbiljnosti same nesreće, no u pravilu, najveća vjerojatnost da ćete proći bez ogrebotine je ako sjednete na stražnja sjedala.

Ako su vam straga na raspolaganju tri zasebna sjedala, najpametnije rješenje je u sredini jer se taj dio automobila prilikom nesreće najmanje deformira, posebno pri bočnom udaru.

Prema rezultatima testova, najčešće stradavaju putnici sprijeda jer su najizloženiji frontalnim udarima. Posebno su ugroženi suvozači jer kada dođe do opasne situacije, vozač u pravilu reagira instiktivno i upravljač okreće tako da zaštiti sebe.

image

Dječja autosjedalica (ilustracija)

ADAC

No, u mnogim slučajevima ta teorija pada u vodu jer su moderni, skuplji automobili nakrcani svom raspoloživom silom sigurnosnih pomagala. Tako da ovisno o ugrađenoj tehnologiji, prednja sjedala mogu biti najsigurnija u automobilu.

Gdje smjestiti djecu?

Mnogi roditelji rade ogromnu pogrešku jer djecu za vrijeme vožnje drže u krilu i još ih vežu pojasom. U slučaju nesreće, dijete može postati projektil, a sigurnosni pojas ih može teško ozlijediti.

Jedino rješenje je autosjedalica, s napomenom da djeca ne smiju biti na suvozačkom mjestu okrenuta suprotno od smjera vožnje ako nisu isključeni prednji zračni jastuci.

Najbolje mjesto za smještaj autosjedalice ili boostera je straga, iza suvozača. To je mjesto idealno jer je odmaknuto od prometa (na cestama s jednom voznom trakom), a dodatna prednost je blizina nogostupa gdje djeca izlaze iz automobila. I roditeljima je s te strane sigurnije i lakše vezati djecu sigurnosnim pojasom.

Što se tiče trećeg reda sjedala kojeg imaju samo rijetki automobili – ona su daleko najnesigurnija. Na njima su zračni jastuci i sigurnosni sustavi rijetkost pa svaki udarac straga može biti fatalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 04:19