DIZELAŠI SVE NEPOŽELJNIJI

KRAJ JE BLIZU! NAKON OSAM GODINA BENZINCI napokon prestigli dizelaše po broju prodanih primjeraka u Europi!

I dok su dosad dizelaši dominirali na europskom tržištu, stvari se polako mijenjaju u korist benzinaca i hibrida, a taj trend dodatno će biti naglašen u sljedećih par godina nakon mnoštva restrikcija s kojima će se susretati vlasnici dizelskih automobila
 Elvir Tabaković

Broj prodanih benzinaca u prvoj polovici 2017. godine nadmašio je broj prodanih dizelaša! To je prvi put nakon 2009. godine da su benzinci po prodaji uspješniji od sve manje zastupljenih dizelaša. Naravno, to ne treba čuditi budući da smo već pisali o sve većim restrikcijama vezanim uz dizelaše. Kada su čuli da će dizelašima biti ograničen ulazak u velik broj gradova u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, ali i u primjerice Pariz, Madrid i Atenu, europski kupci s razlogom su se počeli okretati alternativama- benzincima i hibridima. Prema rezultatima udruženja ACEA (European Automobile Manufactures Association), prodaja benzinaca porasla je za čak 10 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine, dok je prodaja dizelaša pala za 4 posto. Tako je u prvoj polovici ove godine udio dizelaša u ukupnoj prodaji 46,3 posto (prošle godine 50,2 posto), što u apsolutnim brojkama znači da je prodano gotovo 153 tisuće manje dizelaša u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Telegraph

S druge strane, udio benzinaca u ukupnoj prodaji na eurpskom tržištu iznosi 48,5 posto, što znači da je prodano dodatnih 328 tisuća primjeraka s benzinskim motorima. Prodaja vozila s alternativnim pogonom, gdje spadaju hibridi, električari i LPG vozila doživjela je najveći rast, čak 35 posto (unutar kojeg je najviše rasla prodaja hibrida i to za 58 posto), pa u ukupnom broju prodanih vozila takvi modeli zauzimaju 5,2 posto prodaje.

AP

Podsjetimo, nedavno smo pisali o strahu od dizelaša koji se javio kod njemačkih kupaca zbog nesigurnosti oko propisa vezanih uz restrikcije. Uz to, gradonačelnici Pariza, Madrida i Atene izjavili su kako će do 2025. godine zabraniti sve dizelaše. Stoga ove brojke dolaze očekivano te se pretpostavlja kako će se ovaj trend nastaviti u narednom razdoblju, a to su prepoznali i proizvođači koji sve više odbacuju dizelske motore i nude efikasne benzince i hibride te najavljuju električne modele koji su preplavili nedavno održani salon automobila u Frankfurtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:26