SLUŽBENA POTVRDA

Kraj jedne ere: Volkswagen ukinuo ručni mjenjač u novom Golfu

Kupci novog Golfa koji će biti predstavljen krajem mjeseca više neće moći sami mijenjati brzine

VW Golf R ručni mjenjač (ilustracija)

 VW

Za točno dva tjedna (24. siječnja) Volkswagen će predstaviti redizajniranu izvedbu najprodavanijeg kompakta u povijesti. Novi Golf bit će ujedno i posljednji pokretan motorima s unutarnjim izgaranjem, a sada je potvrđena i dodatna ‘sitnica‘ koja će izazvati dodatne polemike među fanovima njemačke marke.

Volkswagen Golf više neće biti dostupan s ručnim mjenjačem!

image

VW Golf GTI 2024.

VW

U razgovoru za Automotive News Europe na sajmu CES u Las Vegasu, VW-ov šef razvoja Kai Grünitz objasnio je zašto kupci novog Golfa više neće moći sami mijenjati brzine.

Glavni razlog su propisi o emisijama štetnih plinova.

Iako je Euro 7 zakon ublažen od početnog prijedloga, rad na novom Golfu započeo je prije nekoliko godina kada je standard bio znatno stroži.

"Kad smo započeli s razvojem, nije bilo jasno kada će Euro 7 pravila biti objavljena. U nekom trenutku morate započeti s razvojem. U suprotnom riskirate da vas vrijeme pregazi‘, rekao je Grunitz.

image

VW Golf GTI 2024.

VW

Zanimljivo, Golf opremljen DSG mjenjačem bio je znatno popularniji tijekom prve polovice životnog ciklusa osme generacije.

Čak i u sportskoj GTI verziji, samo pet posto globalnih kupaca biralo je mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, dok se ostalih 95 posto odlučilo za automatski mjenjač s dvostrukom spojkom.

image

VW Golf GTI 2024.

VW

Logika nameće zaključak da će novi Golf dostupan isključivo s DSG mjenjačem imati veću startnu cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 00:47