ISTRAŽIVANJE

Kraj ljubavi prema elektrificiranim vozilima, sve više Nijemaca želi benzinske modele

Samo 39 posto ispitanih smatra da su električni auti ekološki prihvatljiviji od modela pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem

Električni automobil (ilustracija)

 AFP

Unatoč zalaganju ekoloških aktivista za vozila s nultim emisijama, vozači u Njemačkoj pokazuju pojačano zanimanje za kupnju automobila s benzinskim motorima, pokazalo je najnovije istraživanje.

U Forsinoj anketi koju je naručio Targobank, 30 posto vozača reklo je da bi kupilo automobil s benzinskim motorom. U prošlogodišnjoj anketi njihov udio iznosio je 22 posto.

Interes za kupnju hibridnih automobila pao je istodobno s 18 na 15 posto, a blago je oslabila i popularnost električnih vozila, koja bi sada kupilo 16 posto vozača, u usporedbi s prošlogodišnjih 17 posto navodi Bloombergadria.

Ekološki imidž električnih vozila kontinuirano slabi od 2016. godine, pokazalo je istraživanje. Samo 39 posto ispitanih danas smatra da su električni automobili ekološki prihvatljiviji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Lani njihov je udio iznosio 44 posto.

image

Električni auto u radionici, ilustracija

RioPatuca/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema Auto Studyju, rezerviranost prema električnim vozilima djelomično proizlazi iz upitne održivosti, pa tako 57 posto anketiranih nedostatkom smatra štetu u okolišu povezanu s baterijama, a 49 posto ograničen vijek trajanja baterija.

Više od polovine anketiranih, njih 63 posto, izdvojilo je nedovoljan broj stanica za punjenje, a 66 posto smeta mali razmak između dvaju punjenja.

Među argumentima protiv električnog automobila ispitanici izdvajaju i cijenu, koju je navelo njih 64 posto.

Dizel u padu

Zanimanje za kupnju dizelskog automobila u padu je od 2019. i sada bi ga kupilo 10 posto ispitanika. Automobilu s gorivim ćelijama prednost daje njih posto, a ostali su neodlučni.

image

Električni automobil (ilustracija)

Getty Images via AFP

U godišnjoj Targobankovoj studiji sudjelovalo je više od 1000 vozača starijih od 18 godina koji su uključeni u odluke o kupnji automobila.

Podsjetimo, najavljena EU-ova zabrane automobila na benzin i dizel pala je u vodu početkom ožujka.

Konačnu odluku trebali su donijeti ministri za okoliš 7. ožujka, ali su zamjenici šefova stalnih predstavništava država članica odlučili odgoditi to za neki kasniji sastanak Vijeća, objavio je glasnogovornik švedskog predsjedanja Vijećem EU-a Daniel Holmberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:43