ISTRAŽIVANJE

Kraj nevolji s poluvodičima? Automobilska industrija očekuje rast prodaje u 2023. od 7,5 posto

Iz konzultantske kuće Horváth ukazuje na optimizam zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila, i novim i rabljenim

Tvornica, ilustracija

 VW

Automobilska industrija trenutno profitira od visokih cijena automobila, a tijekom sljedeće godine očekuje se povećanje prodaje od 7,5 posto, objavila je konzultantska kuća Horváth na temelju istraživanja koje je provela, javlja Hina.

Automobilska industrija optimistično gleda prema 2023. godini u kojoj se očekuje značajan rast prodaje, kaže se u priopćenju spomenutog konzultanta, uz dodatak kako menadžeri iz auto sektora procjenjuju da će rast prodaje u idućoj godini biti veći od prosjeka drugih industrija i kretat će se oko 7,5 posto. Istraživanje je provedeno u 18 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth ukazuje na optimizam zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila i novim i rabljenim.

image

Premijera, ilustracija

Mercedes

"Ako se uska grla u dobavnim lancima smanje, realno je očekivati visok rast prodaje u idućoj 2023. godini od 7,5 posto. Međutim, bez obzira na sve poteškoće, proizvođači vozila i ove godine ostvaruju visok profit zbog viših prodajnih cijena’, istaknula je Boldor.

Automobilska industrija ubrzano se oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabilježen iznadprosječni rast prodaje od 15,5 posto. Nastavak takvog strelovitog rasta onemogućili su problemi u dobavnim lancima, no povećanje cijena automobila omogućilo je industriji relativno lagodnu poziciju.

"Nedostatak materijala, posebno poluvodiča, negativno utječe na prodaju, pa se u ovoj godini očekuje rast prodaje od tek pet posto, što je osjetno niže u odnosu na ostale industrijske sektore", navela je Boldor.

Zbog svega toga optimizacija troškova, ali i prihoda ostaje visoko na listi prioriteta menadžera u automobilskoj industriji, koji nastavljaju ubrzani rad na digitalnoj transformaciji, ekološkoj održivosti i e-mobilnosti, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:27