AUTO KLUB

KUPCI RABLJENIH U NEMILOSTI: prijevare s kilometrima uglavnom prolaze bez kazne!

 
 Facebook screenshot

Tresla se brda, rodio se miš. Tako nekako djeluje inicijativa Europskog parlamenta, koji se suočen s poraznim rezultatima Studije o prijevarama s kilometražom u EU odlučio na sva zvona razglasiti kako staje na kraj muljanju s kilometrima. Bilo je to u travnju 2018., no od tada se nije dogodilo ništa konkretno kako bi se od potencijalne, čak izgledne prijevare zaštitili kupci rabljenih. Studijom je, naime, utvrđeno da se u nedostatku primjerene pravne zaštite i učinkovite razmjene podataka prijevare samo množe, posebno u slučaju rabljenih pristiglih iz drugih država članica kod kojih je čak 50% onih s umanjenom kilometražom. Usprkos tome, zasad nije zaživjela mjera koju je Europski parlament najavio kao ključnu - razmjena podataka o kilometrima preko sustava Eucaris, koju policije već godinama koriste za razmjenu podataka o prekršiteljima.

Ivan Lacković

Priča je tako daleko od rješenja, koliko god u EU itekako bili svjesni da je riječ o problemu koji muči sve, a posebno je izražen u novim, uvozno orijentiranim članicama. Poput Hrvatske, u koju je samo tijekom 2018. uvezeno čak 80.648 rabljenih. Od prijevare, međutim, nisu zaštićeni niti kupci rabljenih s domaćeg tržišta, kod kojih prema rezultatima Studije svaki deseti ima “dorađenu” kilometražu...Sve detalje ove priče o prevari s kilometrima i pravnoj zaštiti koja vam se nudi kao kupcima pročitajte u novom broju Auto kluba koji je na svim kioscima.

Osim toga, tu je i mnoštvo drugih automobilskih tema i noviteta. Tako smo u Pragu kao jedini medij iz Hrvatske bili na svjetskoj premijeri nove Škode Octavije.

Naš reporter Zvonimir Jurčić na svjetskoj premijeri nove Škode Octavije u Pragu

Dar čitateljima – uz ovaj broj dobivate i besplatni zimski priručnik za vozače na 44 stranice uz koji možete sigurno kroz zimu.

Na usporednom testu ovaj put smo usporedili dizajnerski atraktivne SUV modele kompaktne klase.

Rubrika auto i ljudi rezervirana je za Soul Fingerse.

Zagreb, 131119
Band Soul fingers u sastavu Hari i Denis Ahmetasevic za rubriku Poznati za volanom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Naš reporter bio je u Poljskoj na svjetskom prvenstvu Gymkhana GriD 2019. gdje su se drifteri i relijaši borili za titulu najboljeg na svijetu u gimkani.

Ne manjka ni testova, pa se tako na prvom testu našla nova Kia XCeed sa 1.0 T-GDI turbobenzincem sa 120 KS.

Od ostalih testova izdvajamo test osvježenog Renaulta Koleosa s dizelašem od 190 KS, te osvježenog Volkswagen Passata 2.0 TDI s paketom Elegance i 190 KS ispod poklopca motora.

Volkswagen Passat R-line 2019.
Marin Tomaš

Na testu rabljenog ovaj put se našao Citroen C4 druge generacije kojeg mnogi nazivaju „francuskim Golfom”.

U rubrici servis istražili smo sve o GPS lokatorima nove generacije koji su sposobni za precizno praćenje bez SIM kartice i napajanja.

Zagreb, 081119
Simpletag GPS lokator za automobile.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

Naš urednik posjetio je posljednju oazu spektakularnih motora i žena – salon motocikala u Milanu.

Krenuli smo i sa školom off road vožnje, a u prvo nastavku Daniel Šaškin provest će vas kroz pravila koja treba usvojiti prije nego se krene u prva osvajanja bespuća.

Rubrika vremeplov rezervirana je za 40 godina Mercedesove S Klase W126.

Tu su naravno i izvještaji s utrka F1 VN Texasa i Moto GP-a u Maleziji.

Uglavnom, i u ovom će se broju pronaći ponešto za svakoga. Ugodno čitanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:14