jeftiniji modeli

Kupovina automobila u Njemačkoj: Modelima ovih marki je cijena najviše pala, uštede i 6000 eura

Više je razloga ponekad i drastičnog snižavanja cijena, od ekonomske krize do dolaska jeftinih kineskih modela

Automobili, ilustracija

 Profimedia

Citroën je nedavno iznenadio sve zanimljivim poslovnim potezom. Francuzi snižavaju cijene i do 6000 eura po modelu vozila, kako za modele s benzinskom motorima, tako i za električne automobile, piše Fenix Magazin.

Mnogo je razloga za pad cijena. S jedne strane, tu su slabe prodajne brojke marke Citroën. Osim toga, posebice u Njemačkoj, automobili se sve manje kupuju zbog inflacije i ekonomske nesigurnosti.

Zaostatak u isporuci iz pandemijskih godina, u kojima su trgovci gotovo dodjeljivali željene modele umjesto da ih prodaju, sada je gotov. Za potez francuske tvrtke vjerojatno je zaslužan i ulazak na tržište brojnih kineskih proizvođača automobila s relativno niskim cijenama.

U proljeće 2023. na njemačkom je tržištu bilo samo 30 modela koji su bili dostupni za manje od 20.000 eura – od kojih niti jedan nije Volkswagenov model.

Čak je i VW Polo pomaknuo granice. Najjeftiniji Polo trenutno košta 21.590 eura, dok je cijena Golfa gotovo 30.000 eura.

Mini-SUV vozila Taigo i T-Cross su jeftiniji, ali i dalje koštaju više od 22.000 eura svaki. Paralelno s gotovo apsurdnim cijenama novih automobila, smanjuje se broj malih automobila, što dodatno diže prosječnu cijenu.

Citroën je, primjerice, ukinuo svoju C1 klasu kako bi umjesto toga ponudio nove, skupe električne automobile i moderne SUV-ove. Također, VW Up, Opel Karl i Adam, Peugeot 108 i Ford Ka više nisu dostupni i uslijedit će mnogi drugi modeli.

Klimatska politika EU-a djelomično je odgovorna za smrt malih automobila jer čini male automobile skupljima uz sve strože standarde, te istodobno prisiljava proizvođače da prijeđu na električne automobile, bez kojih se ne mogu smanjiti ograničenja voznog parka u EU-u.

image

Automobili, ilustracija

Profimedia

Međutim, električni automobili i dalje su uglavnom skuplji od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, što povećava prosječnu cijenu novih automobila.

Potez Citroëna mogao bi biti tek početak. To pretpostavlja i voditelj platforme za usporedbu novih automobila Carwow.

“Pad cijena će se nastaviti i sljedećih nekoliko mjeseci, jer je pritisak među proizvođačima zbog prodaje trenutno ogroman. U posljednja tri mjeseca vidjeli smo prosječno smanjenje bruto kataloških cijena za 1,7 posto kod svih marki na Carwowu – s 40.680 na 39.988 eura. U usporedbi sa svibnjem 2023. čak 2,3 posto”, kaže stručnjak.

Pad cijena znači, između ostalog, da se cijene leasinga smanjuju, a bolje opremljeni modeli visoko subvencioniraju.

Pad cijena je u posljednja tri mjeseca bio najveći za Jeep (minus 12%) i Peugeot (minus 10%), a slijedi ih Citroën s minus 9%. Kod Volva cijene su snižene 8%, a kod Renaulta 5%. Kod ostalih navedenih marki smanjenje je manje od 5%, pokazuje analiza podataka.

Kada je riječ o električnim modelima, tu su povoljni uvjeti između ostalih za Renault Twingo Electric, Cupra Born i Citroën ë-C4.

Ali, također možete dobiti povoljne cijene za motore s unutarnjim izgaranjem, na primjer za Citroën C5 Aircross. “Cijena Aircrossa smanjena je za 6.000 eura na početnu cijenu od 24.690 eura.

Električni model ë-C4 sada košta 1.950 eura manje, odnosno 35.590 eura, dok je malo sportskija verzija ë-C4 X dostupna za 35.990 eura.

To je još uvijek 1.550 eura manje nego prije.

Citroën je spustio cijene za 13 posto na sve modele. Kako bi smanjivanje cijena bilo moguće, marka više neće nuditi svoje automobile u pet, već u tri razine opreme”, pišu njemački mediji. Također bi moglo doći do novog pada cijena u Tesli.

“Vidimo pad cijena za marke BMW, Citroen, Cupra, Ford, Genesis, Jeep, Lexus, Mitsubishi, Mini, Peugeot, Renault, Tesla i Volvo”, rekao je šef Carwow-a . Međutim, doista održivi silazni trend u premium segmentu još nije vidljiv, pišu njemački mediji.

Proizvođači i trgovci očito žele što duže zadržati visoke marže na svojim skupim modelima srednje i više klase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:21