PREMIJERA

Lancia predstavila Pu+Ra HPE koncept Stratosa koji pokazuje viziju marke u budućnosti

Naziv “Pu+Ra” dolazi iz novog čistog i radikalnog dizajnerskog jezika tvrtke, dok je “HPE” kratica za “High Performance Electric"

Lancia Pu+Ra HPE koncept

 Lancia

Lancia je predstavila koncept Pu+Ra HPE, čime je započela njihov novi val elektrifikacije. Električni coupe visokih performansi crpi dizajnersku inspiraciju iz kultnih automobila kao što su Stratos, Beta i Flaminia, a istovremeno nam pruža pogled na to kako bi buduće Lancie mogle izgledati.

image

Lancia Pu+Ra HPE koncept

Lancia

Naziv “Pu+Ra” dolazi iz novog čistog i radikalnog dizajnerskog jezika tvrtke, dok je “HPE” kratica za “High Performance Electric”, naklon Beta HPE-u iz 1970-ih, čija je oznaka izvorno označavala “High Performance Estate” .

Slično kao što je kultni Stratos bio inspiriran apstraktnim konceptom Stratos Zero koji je došao prije njega, Pu+Ra HPE vuče dizajnerski utjecaj iz Pu+Ra Zero skulpture predstavljene prošlog studenog.

image

Lancia Pu+Ra HPE koncept

Lancia

Rečeno je da je trokraki svjetlosni potpis na prednjoj strani reinterpretacija maske hladnjaka s potpisom marke, a motiv se može vidjeti prenesen na druge dijelove automobila, kao što su poklopci kotača. Stražnji dio automobila, sa svojim strmim rubom palube i kružnim stražnjim svjetlima, bio je izravno inspiriran Stratosom.

image

Lancia Pu+Ra HPE koncept

Lancia

Unutrašnjost automobila trebala bi putnicima pružiti "osjećaj doma", i kao takav, Lancia se udružila s talijanskom tvrtkom namještaja Cassina za dizajn kabine. Inspiriran suvremenim dizajnom interijera sa svojim jednostavnim, tečnim oblicima, za prostor se kaže da evocira osjećaj klasičnog talijanskog doma.

image

Lancia Pu+Ra HPE koncept

Lancia

Neki od ključnih elemenata dizajna uključuju sjedala nadahnuta jednom od Cassininih legendarnijih fotelja, okrugli stol i okrugle tepihe, kao i tople, udobne materijale kao što su drvo, vuna i nubuk koji doprinose ukupnom "osjećaju doma".

Kabina također ima mnoštvo održivih materijala u skladu s ekološkim etosom koncepta. Sjedala su, na primjer, presvučena mješavinom baršuna s malom količinom kemijske obrade, dok je stol izrađen od bio-baziranog celuloznog acetata, a kartice na vratima obrađene su jedinstvenim materijalom koji kombinira mramornu prašinu s recikliranom tkaninom.

image

Lancia Pu+Ra HPE koncept

Lancia

Što se tiče održivosti, više od svega, Pu+Ra HPE predstavlja početak Lancijine strategije elektrifikacije, koja će započeti s novim Ypsilonom 2024., nakon čega će uslijediti samo električna lansiranja od 2026. nadalje. 2028. stiže nova Delta, a do tada talijanski proizvođač planira prodavati isključivo električna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:53