TEHNOLOGIJA

‘Lebde iznad staze‘: Kinezi testiraju automobile koji koriste tehnologiju magnetske levitacije

Vozila su opremljena snažnim magnetima kako bi lebdjela 35 mm iznad tla. Jedno od testnih vozila postiglo je brzinu od 230 km/h

Tehnologija magnetske levitacije

 Twitter Screenshot

Istraživači sa Sveučilišta Southwest Jiaotong u Kini razvili su automobile koji koriste tehnologiju magnetske levitacije kako bi lebdjeli iznad ceste.

Osam vozila nedavno je testirano u Jiangsu duž trake na tlu duge gotovo 8 kilometara.

Donja strana vozila opremljena su snažnim magnetima kako bi lebdjela 35 milimetara iznad tračnica. Jedno od testnih vozila postiglo je brzinu od 230 km/h tijekom testa.

Maglev tehnologije koriste se na vlakovima već desetljećima, a posebno su popularne u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Kina također upravlja vlastitim maglev vlakom koji može voziti do 600 km/h.

Kineska državna novinska agencija Xinhua kaže da su maglev automobili razvijeni za proučavanje sigurnosnih mjera za brzu vožnju, ali jedan od sveučilišnih profesora koji stoji iza vozila, Deng Zigang, vjeruje da maglev tehnologija može smanjiti potrošnju energije serijskih automobila i povećati radni domet vozila.

Magnetska levitacija također bi mogla smanjiti zabrinutost za domet među vlasnicima električnih vozila, napominje CNBC. Naravno, postoji velika razlika između razvoja i izgradnje nekih vozila opremljenih tom tehnologijom i stvarnog dovođenja ovakvih automobila na tržište. Možda je najočitiji izazov da bi se morala izgraditi potpuno nova infrastruktura, nešto što bi koštalo mnogo novaca.

image

Tehnologija magnetske levitacije

Twitter Screenshot

Zatim je tu izazov zapravo osigurati da takva vozila pružaju glatku vožnju. Video koji je podijeljen na Twitteru prikazuje jednog od maglev automobila kako se kreće duž tračnice, ali prilično poskakuje i ne izgleda osobito udobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:05