Ispred svog vremena

Legenda može biti vaša: U oglasniku osvanuo Mercedes 300 TE 6.0 AMG ‘Mallet‘

Očekuje se da će postići cijenu između 300 i 400 tisuća dolara
 RM Sotheby‘s

Prije Audija RS2 Avant i BMW M5 Touring, postojao je Mercedes koji je zacrtao put visokih performansi za karavane. Naime, AMG-ov odjel u Sjevernoj Americi kreirao je model Mercedes 300 TE 6.0 AMG, jedinstveni model iz 1988. godine koji sada ide na prodaju.

image
RM Sotheby‘s

Priču je započeo Richard Buxbaum, zaposlanik AMG-a u Sjevernoj Americi, koji je 1987. godine dobio zadatak da stvori V8 karavan za izuzetno bogatog klijenta.

Auto je opremljen 6,0-litrenim motorom s impresivnih 375 konjskih snaga.

image
RM Sotheby‘s

Iako je samo dodavanje specijaliziranih glava cilindra koštalo 65.000 dolara - Buxbaum je shvatio da bi verzija s 16 ventila mogla biti privlačnija širem krugu kupaca.

Tako je ovaj Mercedes 300 TE poslužio kao prototip za potencijalnu ograničenu seriju, a ubrzo je dobio i nadimak ‘Mallet‘.

image
RM Sotheby‘s

Ovaj prototip je obogaćen valjanim blatobranima, setom 17-inčnih AMG monoblok kotača, ispuhom od nehrđajućeg čelika, prilagođenom unutrašnjosti, i mnogim drugim detaljima.

Vozilo je također opremljeno diferencijalom s ograničenim proklizavanjem iz S-klase i modificiranim ovjesom za optimalne performanse.

image
RM Sotheby‘s

Ovaj model bio je u stanju nadmašiti tadašnje konkurente poput Porschea 911 Carrera, Chevroleta Corvette, BMW M5, pa čak i Lamborghini Jalpa i Ferrarija 412.

image
RM Sotheby‘s

Unatoč svom potencijalu, projekt nikada nije zaživio, čineći ovaj primjerak jedinim svoje vrste.

image
RM Sotheby‘s

S obzirom na njegovu jedinstvenost i značajnu ulogu u povijesti AMG-a u Sjevernoj Americi, očekuje se da će se na aukciji RM Sotheby‘s u Miamiju prodavati po visokoj cijeni, procijenjenoj između 300.000 i 400.000 dolara.

image
RM Sotheby‘s
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:17