'POBJEGLI OD ZEMLJE'

Leteći automobil je stvarnost: Terrafugia uskoro legalna i na cestama!

Procjene govore kako bi cijena ovog letećeg automobila mogla iznositi oko 155.000 eura, što je primjerice cijena novog Mercedesa CL ili SL 500, a Terrafugia može dosegnuti 650 kilometara zračne linije s jednim tankom normalnog, bezolovnog benzina, leteći brzinom od 185 km/h

Čekanje je gotovo! San je ostvaren. Svijet je napokon dobio i leteći automobil. Mnogi su pokušavali, ali američka privatna kompanija Terrafugia otišla je najdalje, ili najbliže, kako se uzme.

Tvrtka iz Bostona čije ime u prijevodu s latinskog znači ‘pobjegi od zemlje’, već nekoliko godina radi na projektu kombinacije zrakoplova i automobila, dakle letećeg automobila i došli su praktički do cilja. Naime, ne tako davno dobili su odobrenje od strane Federalnog odbora za avijaciju (FAA) čime je praktički Terrafugia postala legalno prijevozno sredstvo.

Nedostaje im još samo mali korak kako bi postao i legalan na cestama pa bi se ubrzo moglo krenuti i na masovniju proizvodnju ovog inovativnog hibrida. Prvi testovi su jasno napravljeni i kazuju kako leteća verzija Terrafugia može dosegnuti 650 kilometara zračne linije s jednim tankom normalnog, bezolovnog benzina, leteći brzinom od 185 km/h. Iz letjelice se u cestovni automobil transformira za svega 30 sekundi ‘skupljajući’ krila i može voziti brzinom od oko 110 km/h.

Proizvođač traži da se Terrafugia klasificira kao laki sportski zrakoplov tako da bi vlasnici vozačku/letačku dozvolu za upravljanje njime mogli dobiti nakon samo 20 sati instrukcija. Procjene govore kako bi cijena ovog letećeg automobila mogla iznositi oko 155.000 eura, što je primjerice cijena novog Mercedesa CL ili SL 500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:07