FILMSKA IKONA

Ljubimac Jamesa Bonda: nakon 24 godine pronađen najpoznatiji automobil na svijetu!

Automobil je ukraden 1997. godine iz hangara na aerodromu Boca Raton u Floridi, a procjenjuje se da trenutno vrijedi 18 milijuna funti
Aston Martin DB5

Jedan od najpoznatijih automobila na svijetu - Aston Martin DB5 Jamesa Bonda napokon je pronađen! Originalni superautomobil kojeg je Sean Connery vozio u filmu Goldfinger 1964. godine nestao je prije 24 godine i trenutno se nalazi na Bliskom istoku, u garaži za sada neimenovanog kolekcionara.

Informaciju je objavio Christopher A. Marinello iz Art Recovery Internationala, agencije za povrat kolekcionarskih umjetničkih djela: - Automobil cirkulira u zemljama Bliskog istoka, od Saudijske Arabije, Dubaija i Bahreina, dio je privatne kolekcije, a locirali smo ga prema broju šasije. Uvjeren sam da aktualni vlasnik niti ne zna da je automobil davno ukraden i zato je pošteno da mu damo priliku da ga sam vrati – završio je Marinello.

image
GOLDFINGER, Sean Connery, 1964.
Everett Collection/Everett Collection

Izgubljeni Aston jedan je od četiri originalnih primjeraka korištenih za snimanje filma Goldfinger, a poseban je po tome što je jedini 'naoružan' svim gadgetima, od katapultiranja suvozačkog sjedala, telefona u tajnom pretincu, uređaja za praćenje, prskalice ulja na cestu, dimne zavjese i neprobojne ploče koja izlazi iz prtljažnika i štiti staklo.

image
Aston Martin

Ljubitelji britanskog tajnog agenta posebno pamte rotirajuću registarsku pločicu koja ima tri stranice s tablicama različitih država: pomak prekidača na slovo 'B' aktivira britanske, 'F' francuske, a 'S' švicarske oznake.

image
Aston Martin

Vijci na kotačima također su ubojito sredstvo, njima je moguće prerezati gume drugog automobila i izgurati ga s ceste. Ipak, zaštitni znak legendarnog Astona je ispod prednjih žmigavaca skrivena Browningova automatska strojnica.

Automobil je 1997. godine ukraden iz hangara na aerodromu Boca Raton u Floridi, a procjenjuje se da trenutno vrijedi 18 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:08