ZAŠTITE NEMA

Lopovi haraju po Hrvatskoj: Drske krađe katalizatora sve učestalije, omiljena meta je ova marka

Sve viša cijena plemenitih metala dobar je mamac, a na meti lopova uglavnom su stariji modeli automobila
 JANERIK HENRIKSSON/AFP/Profimedia

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova protekla godina nije donijela posebnih promjena kada je u pitanju ukus kradljivaca automobila. Najčešća meta su im, kao i do sada, njemačka vozila s posebnim naglaskom na Volkswagen. No, kada su u pitanju kradljivci katalizatora marka vozila i nije posebno važna, osima kada su u pitanju poslovi po narudžbi.

Pojava koja se u policijskim izvještajima prvi put registrirala sredinom 2020. na području Primorsko-goranske županije u međuvremenu se proširila teritorijem cijele države. Nekoliko uspješnih akcija privremeno je zaustavila kriminalno rudarenja za plemenitim metalima na javnim parkinzima, ali stigao je novi val željnih lake zarade.

Osijek, Bjelovar, Zagreb, Karlovac, samo su neki od gradova u kojima su posljednjih mjeseci vozači bili neugodno iznenađeni otežanim paljenjem i napadnim zvukom ispušnog sustava svog automobila.

Prave zaštite od krađe, nema, osim da izbjegavate skrivene parking pozicije. Potvrđuje to i zagrebački slučaj iz rujna prošle godine, kada su policajci u 4 sata ujutro uhvatili 33-godišnjaka s brusilicom i katalizatorom kojeg je netom skinuo s Fiata Punta.

Slični slučajevi prijavljeni su i drugdje, nedavno u Varaždinu, Stubičkim Toplicama, Daruvaru, Velikom Grđevcu te na području Dugava i Utrina.

image
Kevin E. Schmidt/Zuma Press/Profimedia

Prema portalu Danica.hr, varaždinska policija izvjestila je da je u srijedu oko 6.45 sati na parkiralištu poduzeća u Cehovskoj ulici u Varaždinu nepoznati počinitelj demontirao i otuđio katalizator s osobnog vozila u vlasništvu 21-godišnjaka. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Vlasnik vozila s otuđenim katalizatorom u Stubičkim Toplicama kaže kako su mu “odrezali katalizator i dio auspuha na parkiralištu nasuprot bolnice” te je objavio fotografije iz automehaničarske radionice.

U istom danu, nedavno su dva katalizatora nestala na širem bjelovarskom području, a također isti dan na parkiralištu u Velikom Grđevcu nepoznati počinitelj je na Golfu u vlasništvu 48-godišnjaka demontirao i ukrao katalizator i lambda sondu. Vlasnik navodi štetu u iznosu od oko 1600 kuna.

Niti Zagreb nije imun na krađe, uhićen je dvojac kojeg policija sumnjiči da je između 16. studenoga i 18. prosinca na području Dugava i Utrina ukrao četiri katalizatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:17