POKAZALA ANALIZA

Loše vijesti za kupce rabljenih iz uvoza: ‘Ovo ne pamtimo, a ne zna se do kad će potrajati!‘

Svi poskupili u godinu dana: polovni električni auti, hibridi, benzinci i dizelaši, a vozila s ugrađenim plinom najviše, 20 posto

Rabljeni iz uvoza, ilustracija

 Profimedia

Analiza AutoScout24, poznate internetske stranice za trgovinu polovnim automobilima otkrila je da su u studenom ove godine kupci rabljenih automobila plaćali rabljene u prosjeku nešto više od 18 posto nego u studenom 2020.godine, ili dodatnih 3726 eura. Značajan je to iznos za većinu potrošača pa tako i naše kupce i trgovce koji odlaze u Njemačku po rabljene.

image

Rabljeni iz uvoza

Željko Puhovski/CROPIX

"Što se tiče dinamike cijena na tržištu rabljenih automobila, 2021. je apsolutno iznimna godina", rekao je šef prodaje za Njemačku AutoScoutu 24, Stefan Schneck. “U 2020. cijene su ostale gotovo na razini prethodne, no sada su porasle za 10 posto s mrtve točke - to se nikad prije nije dogodilo.”

Schneck kaže da brojni čimbenici mogu objasniti zašto su cijene rabljenih automobila u Europi skočile na način na koji su skočile. Na primjer, pandemija koronavirusa značila je da ljudi zaziru od javnog prijevoza i kupuju automobile. Osim toga, prekidi proizvodnje u automobilskim tvornicama tijekom pandemije doveli su do toga da se na tržište vraća manje iznajmljenih vozila. Nedostatak poluvodiča je tada još više povećao potražnju za rabljenim automobilima, a mnogi potrošači ne žele čekati novo vozilo i okreću se rabljenom tržištu.

image

Rabljeni iz Njemačke

Željko Puhovski/CROPIX

Njemačka stranica napominje da su cijene svih vrsta rabljenih vozila u porastu bez obzira na njihov pogonski sklop. Zapravo, cijene električnih vozila skočile su 9 posto na prosječnih 33.243 eura, hibridima su cijene porasle 5 posto na prosječnih 35.279 eura, cijene automobila na benzin porasle su za 9 posto na prosjek od 20.405 eura, a cijene dizelaša dosežu prosječno 25.035 eura, povećanje od 8 posto, do kraja 2021. Jeftinija su rabljena vozila na LPG (12.160 eura), ali s 20 posto imaju najveći plus u usporedbi tipova pogona.

image

Rabljeni iz uvoza

Profimedia

Poskupljenja su također zabilježena u svim segmentima vozila. Među onima koji su najteže pogođeni su modeli "srednje klase" koji su poskupili za 14 posto. Uz to, cijene gradskih automobila skočile su 12 posto, onih u kompaktnoj i višoj srednjoj klasi skočile su za 11 posto, a luksuzna vozila sada su 10 posto skuplja nego prije. Cijene SUV-ova i sportskih automobila također su porasle za 8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:16