ČEKANJE SE ISPLATILO

Lotus će sljedećeg mjeseca konačno započeti isporuku potpuno električnog hiperautomobila Evije

Lotus Evija se izrađivala četire godine, ali nije prodano svih 130 primjeraka namijenjenih proizvodnji

Lotus Evija

 Lotus

Lotus je otkrio da će prvi primjerci potpuno električnog hiperautomobila Evija biti predani kupcima tijekom Tjedna automobila u Montereyu sljedećeg mjeseca u Kaliforniji.

Prošle su četiri duge godine otkako je Evija prvi put predstavljena i dok je proizvođač automobila objavio mnoštvo ažuriranja o njezinom razvoju tijekom 2020. i dijelom 2021., od tada je pruženo vrlo malo informacija o automobilu. Lotus se nadao da će s isporukama započeti 2020., ali je pandemija COVID-19 odgodila te planove.

image

Lotus Evija

Lotus

Direktor proizvođača automobila za svojstva i integritet proizvoda, Gavan Kershaw, rekao je za CarBuzz na nedavnom Goodwood Festivalu brzine da je automobil konačno spreman za udarni termin i da će isporuke kupcima započeti u kolovozu.

Još nije jasno kada je započela proizvodnja hiperautomobila, ali Lotus dovezao jedan automobil za kupce u Goodwood, točnije jedan od modela Evija Emerson Fittipaldi Edition ograničene serije. Vjeruje se da ide kupcu u Kinu.

image

Lotus Evija

Lotus

Lotus planira izraditi samo 130 primjeraka Evije za kupce, ali zanimljivo je da je Kershaw otkrio da automobil još nije rasprodan, što znači da se još uvijek može naručiti. Isto se ne može reći za dva glavna konkurenta Eviji, Rimac Neveru i Pininfarinu Battistu, koji su rasprodani.

Eviju pokreću četiri električna motora koji zajedno proizvode preko 2000 KS i 1700 Nm okretnog momenta. Ovi motori napajaju se iz baterije od 70 kWh, a britanska tvrtka tvrdi da može postići 300 km/h a manje od 9 sekundi i čak 320 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11