pogledajte video

Luda utrka: Može li najbrži dron na svijetu pratiti bolid F1 koji juri brzinom 350 km/h?

Osim što je potrebno bilo postići visoku brzinu, izazov je bio i omogućiti dronu da snimi cijeli krug Silverstonea

Formula 1 protiv drona

 Youtube screenshot

Može li Red Bullov dron u obliku rakete pratiti Maxa Verstappena dok juri brzinom od 350 km/h? Uz sposobnost da prati F1 bolid tijekom cijelog kruga na stazi Silverstone, najbrži dron s kamerom na svijetu donosi revoluciju u načinu na koji doživljavamo ovaj sport.

Dok se ljubitelji Formule 1 s nestrpljenjem vraćaju praćenju utrka na ekranima, Red Bull je zasukao rukave kako bi nam predstavio kraljicu moto sportova na sasvim novi način. U suradnji s Dutch Drone Gods (DDG), stvorili su dron koji postavlja nove standarde, sposoban pratiti njihov najnoviji F1 bolid na čuvenoj stazi Silverstone od početka do kraja.

Za razliku od uobičajenih potrošačkih dronova, čija brzina ne prelazi 60 km/h, ovaj projekt zahtijevao je da dron dostigne brzinu veću od 350 km/h kako bi bio u korak s Maxom Verstappenom i njegovim RB20 bolidom. To je postignuto zahvaljujući inovativnom pristupu dizajnu, uz malu pomoć od Red Bull Advanced Technologies, rezultirajući u jedinstvenom i prepoznatljivom obliku drona.

Osim što je potrebno bilo postići visoku brzinu, izazov je bio i omogućiti dronu da snimi cijeli krug Silverstonea u jednom neprekinutom kadru, što je zahtijevalo sposobnost usporavanja na sličan način kao što to čini F1 bolid. Ovo je stavilo veliki pritisak na sustav drona i potrošnju baterije, ograničavajući vrijeme leta na samo tri minute.

Za upravljanje ovom naprednom tehnologijom odgovoran je bio pilot Ralph Hogenbirk (poznat kao Shaggy FPV), koji je nosio slušalice za prijem live prijenosa s drona te simultano upravljao letom koristeći daljinski upravljač, dok je položaj kamere kontrolirao putem nožne papučice. Sve to činio je izbjegavajući prepreke i turbulentni zrak iza F1 bolida.

Projekt je bio izazovan, ali kako kaže Hogenbirk, ovo je bilo njegovo najzanimljivije snimanje do sada. Rezultati su impresivni, a sposobnost drona da prati Verstappena tijekom cijelog kruga na stazi Silverstone pruža uvid u brzinu i dinamiku F1 bolida na način koji se teško može postići tradicionalnim snimkama s tla. Čak je i bivši vozač Formule 1, David Coulthard, izrazio svoje divljenje prema ovom inovativnom načinu snimanja, predviđajući da će se ovakav tip praćenja utrka uskoro standardno koristiti u prijenosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:10